Lleida
20/39° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

La Generalitat es persona en el judici per la propietat de les 111 obres d'art de la Franja que es farà a BarbastreLa vista serà el 16 i 17 de maig i hi declararan una vintena de persones entre testimonis i pèrits


La Generalitat de Catalunya, a través del departament de Cultura, s'ha personat en el judici civil per decidir la propietat de les 111 obres d'art de la Franja que són al Museu de Lleida i que se celebrarà els dies 16 i 17 de maig al jutjat número 1 de Barbastre. El Bisbat de Barbastre-Monzó va demandar al de Lleida per reclamar el retorn a l’Aragó de les obres, que estan protegides per la llei del patrimoni català i que són al Museu de Lleida. Està previst que s'allargui dos dies ja que se citarà una vintena de persones entre testimonis i pèrits. El jutge ha acceptat la majoria de les proves documentals sol·licitades així com la declaració al judici del bisbe de Lleida, Salvador Giménez-Valls, el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, i també l'anterior bisbe de Barbastre, Alfonso Milián, entre d'altres testimonis.

Segons han explicat aquest dilluns des de Cultura, la decisió de la Generalitat de personar-se en el judici respon a l'obligació de preservar les seves competències en matèria de patrimoni cultural, que inclouen la protecció d'aquestes peces i la integritat de la col·lecció, atès que els béns afectats estan dipositats al Museu de Lleida. 

De fet, recorden, la Generalitat ja ha estat present en les actuacions prèvies del procés, perquè forma part del Consorci del Museu, conjuntament amb l'Ajuntament, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià, però en el moment d'iniciar-se el judici, el departament de Cultura ha fet un pas més i ha demanat que se la consideri part demandada, juntament amb el Bisbat de Lleida.

Els bisbes de Lleida i Barbastre-Montsó, entre els testimonis

El jutge ha acceptat la petició del bisbat de Barbastre-Montsó que va demanar a la vista prèvia que el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, declari en el judici per decidir la propietat de les 111 obres d'art de la Franja que es troben al Museu de Lleida. Segons fonts del bisbat de Barbastre, la part catalana hauria demanat també la declaració al judici del bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, i el jutge ho hauria concedit. 

Barbastre també aportarà com a testimoni l'anterior bisbe, Alfonso Milián, que hauria signat un acord amb Piris en què reconeixeria que les parròquies aragoneses eren les propietàries de les 111 peces. De fet, l'advocat del bisbat de Barbastre-Montsó, Joaquín Guerrero, ja va assegurar al novembre que hi ha 24 documents signats davant el nunci i reconeixements del bisbat de Lleida dient que aquestes peces son de les parròquies d'on procedeixen. Lamentava també el fet que, un cop coneguda la demanda, Piris digués que 83 de les peces eren de Lleida.

Antecedents

El Bisbat de Barbastre-Montsó va interposar el 13 de febrer una demanda civil contra el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per exigir a la Generalitat i al mateix bisbat que lliurin els 111 béns artístics. Són peces originàries de parròquies de la Franja de Ponent, que fins al 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida, fins que aquesta es va dividir. 

La denúncia es va fer després que el 31 d'octubre de 2017 no s'arribés a cap acord en un acte de conciliació celebrat al jutjat de Lleida i al qual no va assistir cap representant del consorci. Abans s'havia intentat resoldre el conflicte per la via eclesiàstica però la part lleidatana no ha fet cas les tres resolucions vaticanes que donen la raó a l'Aragó.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats