Lleida
3-12° C (pluja)
97% 26 km/h


La Paeria detecta un centenar de 'guals irregulars' i els insta a pagar pels 4 últims anysVeïns de la Bordeta i de Llívia ho veuen "injust i abusiu" i reclamen que l'Ajuntament revisi cada cas en particular


La Paeria s'ha llançat a la 'caça' dels ciutadans que tenen rampes d'entrada en els seus garatges, però que no paguen gual per això. Per ara s'han realitzat un centenar d'actuacions i ja hi ha queixes d'alguns afectats. L'Ajuntament ha dut a terme inspeccions de les entrades als garatges que no tenen llicència de gual i ha sancionat als propietaris amb multes de més de 200 euros, al que cal sumar l'obligació de regular la tributació de les llicències entre els anys 2016 i 2019. 

Alguns afectats, que han de pagar més de 600 euros, consideren que es tracta d'una mesura "injusta i abusiva" i, almenys, en el cas de la Bordeta han presentat un queixa formal a través de la seva associació de veïns. De moment es té constància d'actuacions als carrers Miquel Serra i Sant Ramon de la Bordeta i en alguna zona del barri de Llívia. Acostumen a ser cases adossades que tenen garatge i una rampa d'accés a la vorera per als vehicles. 

Algunes sí que tenen la placa del gual, però moltes no tenen llicència per diferents motius. Segons la queixa dels veïns de la Bordeta, abans d'obrir un expedient sancionador s'hauria d'analitzar cada cas i determinar, per exemple, si la rampa d'accés a la vorera va ser construïda pel propietari de l'habitatge o pel propi Ajuntament quan va urbanitzar carrer. També s'hauria de saber si, efectivament, es fa servir el magatzem per albergar vehicles o no. Finalment, en el cas que sí entrin automòbils, els afectats reconeixen que haurien de regularitzar la seva situació i pagar el gual d'aquest any, però mai amb retroactivitat. 

Referent a això, afirmen que hi ha sentències i en concret una de 2013 del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de Tarragona que dóna la raó a un veí del Vendrell per un cas similar. Segons aquests veïns, les inspeccions s'han fet de manera "arbitrària", ja que a la mateixa zona hi ha altres residents en la mateixa situació als que no els han obert expedient. També han afegit que "hi ha gent que no fa servir el garatge perquè surtin o entrin vehicles i que evidentment no necessiten ni volen un gual". 

Per la seva banda, la Paeria va informar que, efectivament, es tracta d'un procés de revisió iniciat per comprovar si les entrades de vehicles disposen de la llicència de gual. I en cas de no disposar-ne, s'inicia un procediment d'inspecció tributària, justament perquè es puguin fer les al·legacions corresponents per part dels titulars si consideren que hi ha algun error, segons la Paeria. En tot cas, han afegit que un cop presentades les al·legacions, la Paeria tornarà a revisar totes les situacions per comprovar que es donin les condicions d'obligació de tenir gual. Pel que fa al pagament de les llicències de gual de manera retroactiva, des de l'Ajuntament es va recordar que no es tracta d'una decisió municipal, sinó de la Llei general tributària, que determina que s'han de liquidar els 4 períodes anteriors en cas que es confirmi que hi ha infracció.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats