Lleida
19/28° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

La Paeria portarà a la Fiscalia els presumptes nous casos d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de LleidaL'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, diu que el govern municipal anirà "fins on calgui"


La Paeria portarà a la Fiscalia els presumptes nous casos d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida que han denunciat diverses exalumnes al diari 'Ara', segons han confirmat fonts municipals. L'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, ha anunciat a través de les xarxes socials que el govern municipal "assumeix la seva responsabilitat" i ha afegit que aniran "fins on calgui per posar al descobert tots els silencis i totes les irregularitats". Per la seva banda, la regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, també ha dit a xarxes socials que la informació que aporta l'article sobre nous casos d'abusos sexuals al centre els "refermen en la necessitat de prendre decisions contundents que anunciarem properament".

Així, la Paeria portarà a la fiscalia els nous casos que publica l'article, a més de tots aquells que es puguin denunciar a partir d'ara. A més, el consistori ha indicat vol "assumir el control" de l'Aula "arran de la gravetat dels fets", donat que segons es desprèn de l'article, diuen, la direcció de l'Aula d'aquell moment era coneixedora dels fets des de fa anys i no va actuar fins que no es va produir la denúncia. Per això, revisarà la concessió administrativa i estudiarà una altra forma de gestió pública de l'Aula de Teatre, servei que actualment presta l'Associació Teatre estable de Lleida a través d'una concessió administrativa.

A més, es proposarà al ple la creació d'una comissió especial per esclarir els fets, es declararan els agressors com a "persona non grata" a la ciutat i, quan la situació sanitària ho permeti, es durà a terme una acció artística de desgreuge i suport a les víctimes. Des de l'Ajuntament de Lleida donen "suport incondicional" a les víctimes i avisen que seran "implacables a l'hora d'actuar des de totes les vessants per reparar els danys tant a nivell d'acompanyament psicològic i emocional a les víctimes, com des d'un punt de vista judicial i contractual". 

El govern municipal insta totes les persones que hagin patit una situació d'abusos a denunciar-ho i també anuncia que aquesta mateixa setmana es posarà en funcionament una eina de denúncia per tal de facilitar que sorgeixin casos d'abusos més recents que no hagin prescrit. Per últim, la Paeria indica que condemna "amb rotunditat" qualsevol tipus d'agressió sexual i remarca de nou que actuaran "amb contundència" i amb el compromís de seguir treballant "per una ciutat segura i lliure d'agressions sexistes".

Vint anys de suposats abusos

L'article publicat aquest cap de setmana al diari 'Ara' ha destapat els suposats abusos sexuals que durant 20 anys haurien comès dos professors del centre a desenes d'alumnes, la majoria menors d'edat. L'any 2018, nou d'aquestes exalumnes van presentar una denúncia contra els dos docents per abusos entre els anys 2001 i 2008, però el juny del 2019 el cas es va arxivar ja que els fets havien prescrit. Tot i això, ara han sortit nous testimonis que també afirmen haver patit els abusos sexuals d'un d'aquests docents i exdirector del centre fins la marxa d'aquest, l'any passat.

Al comunicat, la Paeria ha explicat que quan l'actual govern va conèixer els fets, el juny de 2019, va posar a disposició de les víctimes, de Dones a Escena i de l'Aula de Teatre els recursos del Centre d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), a més d'oferir-los atenció psicològica individual i en grups. Per evitar futurs casos, també es va treballar la formació del professorat i es va elaborar un protocol de prevenció i actuació en cas d'abusos sexuals a l'Aula, que va ser presentat el 25 de febrer.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats