Lleida
21/34° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

La Paeria posa en funcionament l’operatiu d’atenció als temporers al pavelló 3 de Fira de LleidaL’estada serà de set nits, prorrogables a tres més, i l’ajuntament posa en marxa un cens per tenir localitzats tots els temporers


La Paeria va posar en marxa ahir l’operatiu d’atenció a les persones temporeres que dormen al carrer al pavelló 3 de Fira de Lleida, amb una capacitat per acollir 122 persones.

A dos quarts de sis de la tarda, els primers temporers es van començar a aplegar als afores del recinte del pavelló 3 de Fira de Lleida per acollir-se al dispositiu endegat per la Paeria. Arribats de diferents punts de la geografia espanyola, van explicar que la situació “està molt malament”. L’Abderraman és un jove marroquí de 28 anys que ha arribat de Girona amb el desig de poder treballar durant tot l’estiu en la campanya agrària o “del que faci falta”. Explica que ha estat dormint a l’estació de trens i que ha vingut fins al pavelló 3 per poder dutxar-se, menjar alguna cosa i tenir la roba neta. Des d’ahir, i durant els pròxims tres mesos (fins al 15 de setembre), la Paeria ha habilitat aquest recinte per donar servei a les persones temporeres que arriben a Lleida per treballar en la campanya de la fruita.

Gemma Domingo, coordinadora responsable de la regidoria de Drets Socials, va explicar que l’estada dels temporers serà de 7  nits, prorrogables a tres més en funció de les necessitats de cadascú o de si no han trobat feina. Els serveis es concentraran a l’interior i, a banda de la pernoctació, inclou el servei de dutxa, consigna i menjador. Una de les novetats és que s’oferirà als temporers dos àpats diaris: l’esmorzar i el sopar.  A més a l’entrada del pavelló hi haurà una càmera de control de temperatura per detectar possibles casos de Covid-19, que serien derivats l’hotel Rambla. A l’exterior, s’han col·locat mòduls prefabricats on s’ubica l’Oficina d’atenció als temporers i on s’analitzaran les circumstàncies i necessitats de cada temporer. A més, també s’ha activat un servei d’atenció laboral per donar  suport a la recerca de feina.

D’altra banda, l’ajuntament posarà en marxa un cens per saber el nombre de persones temporeres que treballen a la ciutat per tenir-les localitzades. L’objectiu és “tenir ubicades aquestes persones per si s’han d’aïllar en cas que hi hagi un rebrot”. La plataforma Fruita amb Justícia Social va denunciar l’adjudicació, “sense concurs públic”, del servei d’atenció a persones temporeres que ha fet l’Ajuntament de Lleida a l’Ordre Hospitalari Sant Joan de Déu. La Paeria ho va negar, però va reconèixer que s’ha contractat dues persones d’aquesta entitat per poder atendre totes les persones amb garanties.

Keita Baldé: “Ningú mereix indiferència pel seu país o color de pell”

El futbolista de l’AS Mònaco, Keita Baldé, va sortir ahir al pas a través de les xarxes socials per explicar la situació dels temporers a Lleida després que dissabte es fes públic que pagarà l’allotjament a 200 temporers que dormen al carrer. En un directe d’Instagram, va explicar que aquesta setmana 90 treballadors de la fruita ja podran allotjar-se en un primer edifici i que treballen a contrarellotge per  buscar un segon espai per a la resta de temporers. “No m’importa la visibilitat, estic aquí per buscar solucions i ho faig amb tot el meu cor”, va dir el futbolista. “Vivim en una societat complicada, però ningú mereix indiferència ni dificultat pel seu país d’origen o el seu color de pell”. 

Per tot això, Baldé va cridar a la unió per trobar una solució a la situació dels temporers, que va definir de “molt greu”. “Si una persona pot ajudar 200, imagineu que podem fer tots junts”, va asseverar. Tot i que el seu objectiu era col·laborar de forma anònima i no sortir a la llum, Baldé va considerar que el seu rol com a futbolista també pot ajudar a “sensibilitzar” l’opinió pública. Cal recordar que l’activista lleidatana Nogay Ndiaye va denunciar el “racisme” d’hostalers de la ciutat que es van negar a donar allotjament als temporers que no tenen on dormir.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats