Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

La pesca esdevé un gran impuls per Lleida i un motor econòmic pel Pirineu gràcies a les truitesEnguany la gran quantitat d’aigua i la qualitat, així com la pesca sense mort, ha fet que la població de peixos hagi augmentat


La pesca ha esdevingut un dels grans atractius a Lleida, sobretot al Pirineu. L’increment de truites i el potencial del Noguera Pallaresa, el Noguera Ribagorçana i el Segre han fet que sigui un nou motor econòmic important. Segons el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, “aquest any hi ha molta truita, tan comuna com d’alta muntanya, ja que hi ha molta aigua i tenen una qualitat excepcional, ja que ha plogut molt en els darrers mesos i això ha fet que s’arrosseguin nutrients dels quals viuen els peixos”.

En aquest sentit, Ricou destaca l’increment de la pesca sense mort. “Cada vegada hi ha més pescadors que quan capturen un peix el tornen a deixar al riu”. Per aquesta raó, “el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va posar nombrosos trams de rius declarats de pesca sense mort”. De fet, afegeix que, “tot i que hi ha detractors, els estudis han demostrat que malgrat clavar-los un ham són molt pocs els exemplars que després moren quan són retornats al riu”. Això ha fet possible que la població d’espècies com la truita autòctona del Pirineu hagi augmentat. “La pesca sense mort és molt positiva per l’espècie i l’esport a la mitja i alta muntanya”, manifesta.

Així, la pesca s’ha convertit un motor econòmic important. “Durant el juliol i l’agost segurament hi haurà una afluència de pescadors importants al Pirineu. Això fa que es generi una activitat important en llocs com l’Alta Ribagorça o l’Alt Urgell, entre d’altres”, diu Ricou, que posa en relleu que “els pescadors acostumen a ser de classe mitjana o alta i quan es desplacen van a restaurants i establiments locals”.

Tot i això, els Agents Rurals no abaixen els braços i controlen les zones que han esdevingut punts conflictius de pesca. Recentment al Pantà d’Oliana van denunciar 11 persones per pescar sense tenir permís i fer foc. “On més problemes detectem és a l’embassament d’Oliana i Rialp, a Canelles i a llacs d’alta muntanya, perquè hi ha gent que va a pescar, acampa i fa foc, i un descuit pot generar una catàstrofe. També de Balaguer fins a Utxesa s’ha detectat a persones agafant molts peixos per portar-los a altres països”. Ricou recorda que l’any passat es van fer nombroses denúncies de nit.

D’aquesta manera, es fan controls contínuament amb guaites especialitzats en antifurtivisme i agents de les comarques corresponents. El cos també té dues embarcacions per anar pels pantans i “la informació que ens facilita la gent del territori, pescadors i empreses com les d’esports d’aventura o turisme rural són claus per nosaltres”. Així mateix, els Agents Rurals també tenen un helicòpter per controlar zones d’alta muntanya. Tot això ha permès fer actuacions importants com la que van fer l’any passat Agents Rurals i Policia Nacional en la qual es va detenir a set persones, quatre d’elles a Lleida, acusades de formar part d’una xarxa internacional de tràfic de silurs. A més, la llei s’ha endurit. “Cada truita pescada de forma irregular són un mínim de 60 euros”, explica Ricou. Els pescadors han de tenir el permís de la zona, la llicencia en vigor i han de complir les normes i l’ordre de vedes que indica quines varietats es poden pescar. “Pescar incomplint la llei no surt barat”, conclou.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats