Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

La tinença de gossos creix un 22% i la de gats es multiplica per set a Lleida en deu anysEl Consell de Col·legis Veterinaris comença una campanya per fomentar la identificació dels felins


El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) va presentar ahir el Segon Estudi d’Animals de Companyia de Catalunya, on s’analitzen les dades que recull l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) des del 2010.

En aquest estudi, que aglutina dades sobre cans, felins i fures, es pot comprovar que la tinença de gats s’ha multiplicat per set a la demarcació de Lleida en els darrers deu anys. Pel que fa referencia als gossos, la taxa s’ha incrementat un 22% des del 2010. 

Dolors Corredera, veterinària especialista en petits animals, membre de la Junta del CCVC i del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida, va explicar que “els veterinaris tenim les eines per identificar a les mascotes a través del xip, tan per posar l’implant com per accedir a l’AIAC en cas de pèrdua” i va afegir que “no obstant això, els animals també haurien d’estar censats als corresponents ajuntaments”.

A més, des dels col·legis veterinaris, s’inicia una campanya sota el lema ‘Coses molt de gats’ sobre la importància en la identificació dels animals, especialment dels gats. La presidenta del CCVC, Cori Escoda, va explicar que “moltes persones que tenen gats argumenten que els animals no surten mai de casa, motiu pel qual no consideren necessari la seva identificació” i va remcarcar que “no obstant això, quan un gat surt de casa és menys probable que hi torni, alimentant així la població de les colònies de felins urbanes”. A través de la campanya es vol afavorir la tinença responsable dels animals i ajudar a aquells que tenen mascotes, a recuperar-les en cas que es perdin.

Els noms més comuns

L’estudi també recull quins són els noms de mascotes més emprats a les diferents demarcacions. Així, a Lleida, els més popular per als gossos són Lluna (1.744), Linda (1.341), Kira (1.182), Perla (1.081) i Estrella (982) i, per als gats Nina (101), Lluna/Luna (99), Kitty (41), Lola (40) i Nala (38). Així mateix, a l’estudi es pot comprovar que aquests noms s’adjudiquen a les mascotes indiferentment de si són mascles o femelles.

Com a dada curiosa, durant els darrers mesos a Catalunya, s’han batejat amb el nom de Covid fins a 36 animals (27 gossos i 9 gats).

 

Foto: CCVC

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats