Lleida
17/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

L’alarma sanitària deixa en ‘stand by’ tres mocions de censura en ajuntaments de la demarcacióLes forces a pactar a Maldà, Ponts i Cervera aplacen el possible acord, que trauria Junts per Catalunya de les tres alcaldies


Aquest mandat municipal ha començat marcat per la successió de tres possibles mocions de censura: a Maldà, Ponts i Cervera. Les tres, si s’acaben consumint, trauran a Junts per Catalunya de l’alcaldia. De moment, però, la crisi sanitària creada pel coronavirus ha aturat el procés de les tres. 

En el cas del poble de Maldà, la primera en fer-se públic, els contactes entre ERC i la CUP hi continuen sent però s’esperarà a superar la situació per efectuar-la, segons van confirmar fonts d’ERC a aquest diari. Cal recordar que aquest cas ve marcat per la peculiaritat de les llistes obertes, en què els ciutadans voten les persones i no les formacions: el consistori estava format per cinc regidors (tres de Junts, un d’Independents per Maldà-Acord Municipal (ERC) i un de la CUP). La marxa d’un regidor de Junts ha comportat l’entrada del sisè més votat a la llista, que és d’ERC. Això va propiciar un canvi de color al consistori i dóna majoria a les forces d’esquerres. 

La segona possible moció de censura sobrevola l’Ajuntament de Ponts. En aquest cas, si es confirma també es faria fora Junts de l’alcaldia. En aquest sentit, fonts del grup d’Independents van explicar que “estàvem a punt d’entrar la moció però davant del daltabaix que tenim, l’hem aplaçat fins que hi hagi millors perspectives”. Des d’ERC s’afirma que “s’ha quedat en stand-by”. El que sí que s’ha fet a Ponts és un “comitè de crisi” entre els tres grups, ERC, Independents i Junts, per abordar el covid-19. “És un comitè d’informació, més que de gestió”, explica Solés Carabasa, d’ERC. Si a Maldà la peculiaritat ve donada per les llistes obertes, a Ponts perquè seria la segona en tres mandats, l’anterior també contra CiU. 

Per la seva banda, a Cervera, tant la CUP com ERC van reconèixer, el mateix dia que marxaven els dos regidors de SiF, que havien tingut contacte però que ara no era el moment. Des de la CUP ja van avançar que “considerem que és molt irresponsable fer esclatar aquesta crisi de govern quan tenim la població confinada i el que cal és fermesa i solidaritat per combatreu-ho plegats”. En aquest sentit, el portaveu d’ERC, Joan Santacana, també afirmava que “la prioritat és fora de la Paeria, no dins”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats