Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Les compareixences de ciutadans a la Paeria de Lleida per explicar la seva experiència durant l'1-O començaran dillunsLa ciutat recorda el referèndum amb una exposició al carrer de fotografies de gran format de tretze professionals


El pròxim dilluns, 5 d'octubre, tindran lloc les dues primeres compareixences davant de la Comissió Especial de l'1 d'Octubre de l'Ajuntament de Lleida, de ciutadans que volen exposar el seu testimoni sobre els fets succeïts en aquella jornada d'ara fa tres anys. La Paeria va constituir aquesta comissió amb l'objectiu d'estudiar i informar dels diversos esdeveniments que van succeir l'1-O a Lleida, així com dels fets posteriors a la Sentència del Tribunal Suprem del 14 d'octubre del 2019. D'altra banda, Lleida recorda els fets de l'1 d'octubre del 2017 amb una exposició al carrer de fotografies de gran format de tretze fotògrafs lleidatans. La mostra es podrà veure al carrer Major, a l'entorn de la Paeria, fins al 15 d'octubre.

La Comissió especial de l'1-O de la Paeria pretén reconstruir un dels aspectes centrals de la història recent de Catalunya en general i, de la ciutat de Lleida en particular, que es pretén dur a terme a partir de la recopilació d'informació i testimonis en diferents formats aportats tant per part de la ciutadania com de les institucions. Un dels canals fonamentals d'obtenció d'informació seran les explicacions dels fets viscuts per aquelles persones que, voluntàriament, sol·licitin ser convidades en el marc de les actuacions de la Comissió.

 

Lleida recorda els tets de l'1-O amb una exposició al carrer de fotografies de gran format

Una exposició de fotografies en lones de gran format situades al carrer Major, entorn de la Paeria, permetrà a la ciutadania de Lleida tornar a visibilitzar i recordar els fets de l'1 d'Octubre del 2017 a la ciutat. La mostra col·lectiva, sota el títol 'U: Per tretze fotògrafes i fotògrafs de Lleida', recull les instantànies que van captar tretze professionals lleidatans de les votacions en el referèndum d'autodeterminació convocat pel Parlament i suspès pel Tribunal Constitucional, i de les càrregues que van fer la Policia de l'Estat i la Guàrdia Civil per impedir-lo.

L'exposició, que es podrà veure fins al 15 d'octubre, compta amb 26 imatges de gran format, obra de Tony Alcántara (La Mañana), Lleonard Delshams (Segre), Itmar Fabregat (Segre), Amado Forrolla (Segre), Núria Garcia (La Mañana), Selena Garcia (La Mañana), Santi Iglesias (Diari Ara), Jordi V. Pou, Toni Prim, Adrià Ropero (Agència EFE), Lídia Sabaté (La Mañana) i Hermínia Sirvent.

 

Pueyo afirma que l'1-O "els lleidatans van perdre la por i van sortir a votar"

"Molts anys recordarem què va passar l'1 d'octubre del 2017 a Lleida, perquè, a més a més, determinarà el que passarà en els pròxims anys", ha assenyalat l'alcalde Miquel Pueyo, amb motiu de la commemoració del referèndum. La mostra de fotografies al carrer Major "recullen aspectes diversos d'aquella jornada històrica a Lleida, en la qual els lleidatans van perdre la por i van sortir a votar", ha afirmat el paer en cap.

Pueyo ha indicat que s'ha volgut que l'exposició fos "en un espai obert, molt cèntric i per on transita moltíssima gent" perquè "tingués un abast més ampli i arribés a tots els públics, no només aquells que ja poden tenir ganes de veure-la, sinó també totes aquelles persones que passen pel carrer Major habitualment o en un dia de festa quan van a comprar". "És una manera de mantenir viva la memòria dels fets de l'1-O que volem que es mantinguin ben vius a la memòria col·lectiva", ha afegit la tinenta d'alcalde d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro.

Les imatges documenten les vivències i els sentiments d'aquella jornada, en la qual 34.033 persones van votar en el referèndum a Lleida ciutat (157.501 a tota la demarcació de Lleida) i un 123 persones van haver de ser ateses pels serveis sanitaris, inclòs un ferit greu, Enric Sirvent, que va haver de passar aleshores quinze dies ingressat per un infart de miocardi i que ha mort enguany.

La mostra, que ha estat produïda pel Vicerectorat de Cultura i Activitats Universitàries de la Universitat de Lleida i comissariada per Leo Badia i Xavier Goñi, ja es va poder veure a l'edifici del Rectorat de la UdL del 5 de desembre del 2018 al 31 de gener del 2019, amb la participació aleshores de 14 fotògrafs.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats