Lleida
15/28° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Les entitats sociocaritatives de la Diòcesi de Lleida es reinventen per garantir l'atenció amb el coronavirusS'han reforçat mesures preventives amb utilització de guants i mascaretes i alguns serveis s'han ajornat


La Xarxa d'Entitats Cristianes d'Acció Caritativa i Social del Bisbat de Lleida continua amb la seva tasca social però s'ha reinventat per atendre els més vulnerables amb el coronavirus. Després de mantenir una reunió per videoconferència, s'han marcat pautes organitzatives per continuar portant a terme les tasques socials i alhora respectar les mesures de seguretat amb guants i mascareta establertes per les autoritats sanitàries. La majoria de serveis de les fundacions i voluntariat es mantenen, alguns a través d'atenció telefònica i d'altres s'han hagut de tancar temporalment, com la botiga de Troballes. De fet, mentre duri la crisi sanitària es va recomanar a la ciutadania de no dipositar robar usada als contenidors de recollida.

Les Obres socials Maristes mantenen la seva tasca de prevenció educativa amb els infants dels centres oberts, de La Mariola, i els projectes de formació i laboral pels joves, a través de facilitar recursos pedagògics i educatius. A més, l'entitat continua fent seguiment, ajut de gestions i acompanyament de la situació que està vivint les respectives famílies.

La Fundació Arrels – Sant Ignasi continua oferint el servei d'aliments de la Botigueta per les persones i famílies en situació de vulnerabilitat. El Centre Obert de l'entitat s'ha reajustat al servei sense poder fer servir la sala d'estar, però reforçant els serveis d'higiene de dutxes i bugaderia. A la vegada, continuen els programes d'acompanyament a les persones amb problemes d'addiccions i la comunitat terapèutica.

El Voluntariat Vicencià continua amb el repartiment d'aliments a les 120 famílies assignades pels Serveis Socials del Centre Històric. L'entitat ha repartit aliments el dilluns 23 de març i ho farà dijous 26 ampliant les quantitats en proporció necessària d'aliments fins al pròxim repartiment que es farà el 14 d'abril.

A més, s'han reforçat les mesures preventives com la utilització de guants i mascaretes per els persones voluntàries i la limitació en el nombre de persones en l'espai de distribució dels aliments a famílies vulnerables.

Per la seva banda, Càritas Diocesana de Lleida està fent atenció telefònica de les vuit del matí fins a les dues de la tarda i a la tarda de quatre a set. A més, l'acollida social es continua fent de les deu a la una amb permanència presencial d'un professional dels serveis de recepció, acollida, acollida laboral, Administració i una persona de la Secretaria Col·legiada. S'atén telefònicament i en cas d'urgència, atenció presencial complint amb les mesures dictaminades pel covid-19. Dels programes d'Assessoria Jurídica, Habitatge, Gent Gran, CECAS i Voluntariat es fa un acompanyament telefònica.

Troballes té tots els serveis tancats. En cas de necessitat i a demanda de l'Ajuntament s'ofereix el servei de bugaderia, així com en cas d'excepcionalitat i d'urgència de força major es farà entrega de roba. També s'ha informat la ciutadania a través d'un vídeo on Rafa Allepuz, director de Càritas, demanava no dipositar roba als contenidors perquè el servei de recollida està parat fins que es reprendrien les activitats de Troballes.

A les Llars del Seminari, es manté el servei d'atenció telefònica a les famílies que viuen als pisos socials i es reforçarà l'acompanyament amb un seguiment amb videoconferència per petits grups.

Per la seva banda, Salesians Sant Jordi – PES Lleida manté el servei d'inserció sociolaboral i l'àmbit de medi obert que s'ha organitzat a través del teletreball i del contacte informàtic o amb el mòbil amb els destinataris seguint amb els seguiments i plans de treballa. L'àmbit residencial (CRAE i pisos d'emancipació) segueix funcionant, ja que és un servei bàsic. Tots els destinataris tenen diversos telèfons de contacte en as que faci falta per temes més urgents.

La Fundació Privada Obra Mercedària s'està organitzant per mantenir a un nombre d'interns de tercer grau en el recurs residencial amb el qual conten. Actualment, els voluntaris de l'entitat no poden entrar al Centre Penitenciari ni rebre noves derivacions, però el pis segueix en actiu, complint les normatives sanitàries. Tanmateix, el recurs residencial continua obert les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any per als interns de segon i tercer grau.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats