Lleida
3/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L’escaneig de la Porta dels Apòstols inicia les obres de restauració de la Seu VellaDesprés d’aquest anàlisi, la Porta dels Apòstols es cobrirà de bastides.


Ahir al matí van començar les esperades obres de restauració de la Seu Vella, que en aquesta primera fase realitzarà actuacions a la Porta dels Apòstols, l’interior del Campanar i una part de les cobertes del Claustre. Va ser la Porta dels Apòstols la primera en rebre ahir els primers tècnics i operaris. La primera intervenció va ser un escaneig previ de la porta, fet sense bastides, ja que es necessiten molts punts de referència. Ramon Solé, assessor de la restauració, explicava que “a través d’un làser i d’un estudi ortofotogramètric s’aconsegueix una informació que serveix per tenir documentada la porta, amb totes les seves dades, en un arxiu digital i també servirà a l’hora de restaurar perquè s’arriba molt al detall”, tant a les diferents capes de policromia, a les pàtines o a l’estat actual de la pedra. Malgrat això, Solé diu que no esperen cap sorpresa de l’escànner i que a priori tot està sobre el previst.

Després d’aquest anàlisi, la Porta dels Apòstols es cobrirà de bastides per iniciar una restauració que també necessita una intervenció arquitectònica per consolidar la seva estructura, amb la col·locació d’unes filades de pedra i la recuperació d’altres.

Aquesta primera fase de les obres de restauració tenen un pressupost conjunt de gairebé un milió i mig d’euros –378.000 el campanar, 415.000 la Porta dels Apòstols i 662.000 les cobertes del Claustre– i s’espera que puguin estar acabades en un termini d’una mica més d’un any. En els propers dies també s’iniciaran les actuacions als altres dos elements del conjunt monumental lleidatà.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats