Lleida
6/18° C (núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

L'escola-institut La Mitjana celebra la Setmana de la Ciència
Com cada any, durant el mes de novembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Ciència. Aquest curs, la 23a Setmana de la Ciència té lloc del dia 9 al 18 de novembre. Durant aquesta setmana se celebren tot un seguit d’activitats de divulgació científica arreu del territori: jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics...

L’institut la Mitjana i l’Escola la Mitjana han celebrat la Setmana de la Ciència del dia 12 al 16 de novembre. El dia 16 de novembre, van tenir lloc tres tallers d’activitats de difusió científica organitzats des del departament cientificotecnològic de l’Institut La Mitjana, en col•laboració amb l’Escola La Mitjana.

Per aquest motiu, alguns alumnes de Biologia de 3r d’ESO han realitzat un joc de simulació amb un grup de 6è de Primària. Calia formar d’urgència un equip d’infermers per atendre ferits d’un accident d’avió que necessitaven sang. Calia ser solidaris i donar una bossa de sang dels grups sanguinis dels presents i saber les compatibilitats entre grups sanguinis… tot uns experts! Després han anat arribant els pacients i s'ha fet tot el recorregut científic, des de l’analítica de sang per comprovar el grup fins a decidir quantes bosses de sang eren necessàries i de quins grups calien. Tota una responsabilitat. Els hauran pogut salvar a tots?

Altres alumnes de Física i Química de 3r d’ESO han anat amb l’altre grup de 6è de Primària. En aquest cas s'han fet unes pràctiques de luminescència, que és un projecte de radioactivitat que es treballa des de l’escola. L'alumnat de Primària ha entès les diferències entre fluorescència i fosforescència i ha realitzat el procediment per obtenir un líquid fluorescent (a partir de la fluoresceïna sòdica) irradiant amb una llum ultraviolada.

L’alumnat de Tecnologia de 1r d’ESO ha realitzat unes pràctiques d’electricitat al taller de tecnologia amb l'alumnat de 5è de Primària. Han construït diferents circuits elèctrics amb llimones, patates o taronges. També han estudiat la conductivitat en diversos medis i materials, com per exemple el grafit, coure, plàstic i fusta, tot mostrant l’encesa d’una llum led.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats