Lleida
14/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

L’onada de calor sobrepassa els 40 graus a Ponent sense deixar temperatures rècordLleida obre avui les piscines municipals de Balàfia i Cappont amb franges horàries establertes


La calorada d’aquesta última setmana de juliol a Catalunya ha deixat els registres més alts de l’estiu però cap rècord absolut de temperatura, segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els termòmetres van tocar sostre divendres 31 de juliol i dissabte 1 d’agost en diversos sectors de Ponent (especialment al Segrià, les Garrigues i l’Urgell) i de l’interior de les Terres de l’Ebre. Destaquen els 41,6ºC d’Alcarràs, els 41,3ºC de Lleida-la Femosa, els 41ºC de Seròs, els 40,3ºC de Vinebre o els 40,1ºC de Tàrrega i Baldomar. Tot i aquestes xifres, l’onada de calor de finals de juny del 2019 va ser força més intensa, amb màximes uns dos graus superiors de mitjana arreu de Catalunya. 

Durant l’episodi d’aquesta última setmana de juliol més de tres quartes parts de les estacions de la XEMA (143 de 183) han superat el llindar de perill per calor. En alguns sectors de Ponent i del prelitoral aquest llindar s’ha arribat a superar tres dies consecutius, de manera que en aquests indrets es pot parlar d’una autèntica onada de calor. De fet, en 13 estacions meteorològiques s’ha registrat les temperatura més alta en un mes de juliol. És el cas, per exemple, de Raimat (Segrià) que amb 39,4ºC ha superat en una dècima l’anterior rècord del 2015 i es tracta d’una estació amb més de 30 anys de dades. Malgrat de Mar (Maresme), amb 33,3ºC, també ha sobrepassat en tres dècimes el seu rècord de màxima de juliol.

En canvi, al Pirineu i Prepirineu Oriental -així com en alguns trams del litoral- no s’ha arribat a superar el llindar ni un sol dia, tot i que la calor ha estat intensa arreu del país, amb forta xafogor al litoral (temperatures de 29 a 31ºC i humitats superiors al 75%).

D’altra banda, cal recordar que la Paeria de Lleida obre avui les piscines municipals de Balàfia i Cappont amb tres franges horàries diferents. És per això que divendres passat va activar l’aplicació informàtica que permet la reserva prèvia i la compra online de les entrades per accedir a les piscines municipals i per controlar l’aforament en els recintes, evitant les possibles aglomeracions.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats