Lleida
15/27° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Mor el bisbe Pere Casaldàliga als 92 anys, defensor dels drets dels indígenes i veu dels pobresVinculat a la teologia de l’alliberament, residia al Brasil des de l’any 1968 i va fundar una missió a São Félix de Araguaia


El religiós i bisbe emèrit Pere Casaldàliga i Pla va morir aquest dissabte als 92 anys, segons van informar els responsables de les associacions Araguaia i ANSA. Casaldàliga, nascut el 1928 a Balsareny (Bages), residia al Brasil des del 1968, on va fundar una missió claretiana a l’estat de Mato Grosso i es va convertir en un dels màxims exponents de la Teologia de l’Alliberament i de la lluita per les desigualtats al Brasil fins al punt d’arribar estar amenaçat de mort en més d’una ocasió. De fet, l’any 2012, amb 84 anys, va haver de fugir de casa seva a São Félix de Araguaia per la seva lluita a favor dels indígenes. I l’any 2006 va rebre el Premi Internacional de Catalunya de mans de l’aleshores president, Pasqual Maragall.

Pere Casaldàliga havia ingressat fa pocs dies en un hospital brasiler amb “greus problemes respiratoris”, agreujats pel Parkinson que patia i la seva edat avançada. Finalment, el bisbe emèrit va traspassar aquest dissabte a la ciutat de Batatais, a l’estat de Sao Paulo.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va mostrar el seu condol reconeixent la vida de Casaldàliga com “una lluita per la causa del món indígena” treballant per la església “dels més pobres”. El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va lloar la seva figura com a “exemple d’home que va voler consagrar-se als pobres”. Joan-Enric Vives, arquebisbe d’Urgell i  secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, va destacar-lo com a “profeta i veu dels pobres del Brasil i d’arreu del món”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats