Lleida
11/24° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

‘Okupen’ un vell transformador d’alta tensió a Torre SalsesUna de les quatre casetes elèctriques, que estan inactives des de fa anys, acull un matalàs, maletes, roba, ampolles i ferralla


Un centre transformador d’alta tensió inactiu de la zona de Torre Salses, prop de Magraners, ha estat ‘okupat’ per alguna persona o persones. Okupar una casa o fins hi tot dormir al carrer o sota un pont no és gaire habitual, però encara ho és menys refugiar-se en un centre transformador d’alta tensió. Tot i que encara hi ha cablejat dintre, per sort està totalment desactivat de fa anys. La caseta prefabricada, situada a la zona urbanitzada però abandonada de Torre Salses, és un habitacle cobert d’uns 10 metres quadrats.

Quan es va muntar estava totalment tancat, però els robatoris i saquejos de material l’han danyat i es pot accedir per dos forats suficientment amples perquè entri una persona. Fa anys que està en aquestes condicions, però ara és evident que algú o alguns viuen allà o al menys dormen en alguna ocasió. L’habitacle, de fet, està ple d’estris, pel que es pot veure des del carrer. Al davant hi ha una maleta de viatge i un carro de compra i més endins, al mig, un matalàs. També es veu roba, ampolles d’aigua i material divers, propi dels drapaires. Aquest habitacle es troba a la part més alta de Torre Salses, relativament a prop de Magraners i de la Variant Sud. Està en una zona apartada, per on passa poca gent.

La companyia elèctrica Endesa va muntar les quatre centrals quan es va urbanitzar Torre Salses, però no es va arribar a construir mai. L’empresa, que va fer ahir una inspecció, va explicar que “només hi ha la carcassa d’on havien d’anar els centres de transformació per alimentar elèctricament la zona però es van buidar d’aparells”. Per tant, “no revesteix cap mena de perill, més enllà del vandalisme evident”. Grafits i uralita A banda, queden tres transformadors més a la zona, que també estan abandonats i fins i tot encara estan més danyats i saquejats. Estan plens de grafits i un parell mostren una mena d’obra d’art amb els rostres de diferents joves.

Durant anys, aquests habitacles han patit vandalisme i és evident que s’han endut les peces metàl·liques per revendre-les com a ferralla. Això ha fet que es pugui accedir perfectament a l’interior dels transformadors, on hi ha forats de formigó que podrien arribar a ser perillosos si algú ensopega i cau. Quan plou, a més, els baixos s’omplen d’aigua bruta. Curiosament, en un dels centres s’han amagat peces fraccionades d’uralita, un material potencialment tòxic perquè està elaborat amb filaments d’amiant.

Algú, sens dubte, coneixedor del tipus de material, el va trencar en bocins i els va acumular en els forats del terra, tot i que són ben visibles. Torre Salses, que porta anys totalment abandonat, és la zona escollida per un grup empresarial per fer un complex comercial amb hipermercats, botigues, cinemes, restaurants i demés. Tanmateix, el projecte no agrada gaire al govern actual de la Paeria, que no deixa que tiri endavant.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats