Lleida
6/23° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Postius es proposa retirar les 17 plaques franquistes que va localitzar 'La Mañana'El 'paer' agraeix la informació que permetrà eliminar simbologia de carrer de la dictadura


L'Ajuntament de Lleida retirarà les 17 plaques franquistes de l'antic Ministeri de l'Habitatge de l'època de Franco que han estat localitzades per LA MAÑANA. El primer tinent d'alcalde de la Paeria, Toni Postius, va confirmar ahir que la Paeria retirarà les 17 plaques de la dictadura franquista ubicades en façanes d'antics habitatges socials descobertes per LA MAÑANA.

Postius va qualificar la informació publicada el passat diumenge de "treball excel·lent" i va agrair les dades aportades per aquest diari, que permetran eliminar simbologia franquista, tal com estableix la Llei de la Memòria Històrica.

A més de Postius, responsables d'associacions de veïns, entitats i polítics, entre d'altres, van lloar que s'hagi fet pública aquesta informació, que va ser possible gràcies a la revisió carrer per carrer de les zones on hi ha edificis de mitjans de segle passat. Gràcies a això, LA MAÑANA va acreditar l'existència de 17 plaques, encara que sens dubte quedaran més als carrers de Lleida. Les noves dades han demostrat que la informació sobre simbologia franquista que manejava l'Ajuntament de Lleida i el Memorial Democràtic està desfasada.

La Paeria, per exemple, només tenia constància de l'existència d'una placa franquista, mentre que a la web de l'Memorial Democràtic consten 7, encara que 6 d'elles ja han estat retirades. En tot cas, fonts municipals van informar ahir que, tal com es va anunciar recentment, l'equip de govern de la Paeria té la ferma voluntat de retirar la simbologia franquista dels carrers de Lleida en nom de el respecte a la memòria històrica.

En les antigues plaques metàl·liques de el Ministeri de l'Habitatge i, en concret, de l'Institut Nacional de l'Habitatge, es pot llegir: "Aquesta casa està acollida als beneficis de la Llei de 15 de juliol de 1954" o "de 13 de novembre de 1957 ". En un lateral hi ha un escut amb el jou i les dates, símbol de la Falange espanyola. A la Bordeta hi ha 10 cartells d'aquest tipus i al barri de la Mariola s'han detectat tres. Per la seva banda, a Cappont s'han localitzat dues i una a Balàfia. També hi ha una altra al Passeig de Ronda.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats