Lleida
7/16° C (núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Proposen recuperar l’escala que va fer l’Exèrcit per accedir a GardenyJoan Ramon González ‘descobreix’ les restes, que s’han netejat


L’Associació Cultural del Castell de Gardeny (ACCG) ha proposat a la Paeria recuperar l’antiga escala que facilitava l’accés a la ciutat dels soldats que feien el servei militar en l’aquarterament del turó. Segurament, molts lleidatans amb més de 60 anys d’edat encara recorden les espectaculars escales que enllaçaven el carrer Alcalde Costa amb les casernes militars del Turó de Gardeny.

Les escalinates, que permetien salvar un gran desnivell, es van construir als anys 40 del segle passat i es van eliminar als anys 70, quan es va fer el Passeig de Ronda. Durant tres dècades, milers de soldats que feien la mili a Gardeny van pujar i baixar per allà per anar a la ciutat. “Era espectacular veure baixar un munt de soldats uniformats quan els donaven permís per anar a la ciutat”, recorda l’arqueòleg Joan Ramon González, responsable del redescobriment de l’oblidada escala.

A l’abril d’aquest any, González es va dir que segurament encara havien de quedar restes de l’escala en el talús del Turó de Gardeny. I va inspeccionar la zona de manera que va aconseguir descobrir alguns esglaons entre la frondosa vegetació. Ara, la recent neteja i desbrossament del talús impulsada per part de la Paeria, arran de les queixes durant anys de l’ACCG i dels veïns, ha deixat al descobert dos considerables trams de l’antiga escala, imatge inèdita que ara publica LA MAÑANA.

Una foto dels anys 50, que també es reprodueix en aquesta informació, permet rememorar l’aspecte original de la gran escala, que tenia desenes d’esglaons i recorria tot el lateral del talús del Turó de Gardeny, que abans connectava amb el carrer Alcalde Costa (a l’actual plaça de l’Exèrcit) i amb el carrer Acadèmia, que llavors era la carretera N-II. Allà es trobava la font del Governador del segle XVIII, que avui dia s’ubica a la Baixada de la Trinitat. Per la part alta, les escalinates arrencaven a prop del Castell dels Templers (i també dels Hospitalers, cal recordar-ho). Ara, l’ACCG proposa a la Paeria recuperar l’escala com a nou accés de vianants a Gardeny per dos motius: per rehabilitar un destacat element del patrimoni històric i per impulsar una entrada més sostenible i que aporti un valor afegit al Turó, que és tot un emblema de la ciutat.

L’associació cultural ja ha contactat amb la Paeria per estudiar aquesta possibilitat i al desembre tenen previst fer una visita. Lògicament, és inviable rehabilitar l’escala tal i com era. La proposta de l’entitat és aprofitar la passarel·la del Camp Escolar sobre la carretera de Saragossa, des d’on s’hauria d’habilitar una rampa fins a un camí perimetral de terra ja existent i que enllaça amb els trams conservats de l’escala, que s’haurien de restaurar. “Creiem que és una intervenció econòmicament viable i que donaria un impuls i atractiu al Turó de Gardeny”, segons González, que també és membre de l’ACCG. Aquest nou accés peatonal seria més directe que l’actual, per l’avinguda de Galileu Galilei, que està dissenyat, sobretot, per als vehicles. Fins i tot les seves voreres són molt estretes i estan en males condicions.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats