Lleida
18 / 33° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Puigdemont apareix per sorpresa a l'Eurocambra per inaugurar una exposició sobre la llengua catalana



L'expresident trepitja la institució per primer cop des que viu a Bèlgica coincidint amb el veto recent a la conferència amb Torra


L'expresident Carles Puigdemont ha aparegut aquest dilluns a la tarda al Parlament Europeu per inaugurar una exposició sobre el català organitzada per l'eurodiputat Ramon Tremosa i l'ONG Plataforma per la Llengua. Puigdemont, que no era entre els noms anunciats en la convocatòria de l'ONG per a la inauguració de la mostra, ha accedit per primer cop a l'edifici de la institució des que viu a Bèlgica i ho ha fet convidat per l'oficina de Tremosa. Els noms que sí que constaven en la invitació a la premsa són els dels exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, que ja han entrat anteriorment a l'edifici.

L'entrada a l'Eurocambra té lloc pocs dies després que el president Antonio Tajani vetés una conferència conjunta de l'expresident Puigdemont i el president Quim Torra adduint "motius de seguretat".

En tot cas, però, el veto a la conferència no mencionava explícitament que es prohibís l'accés de Puigdemont a la institució, que només podria impedir-se a través d'una ordre directa de Tajani.

Des que és a l'exili, Puigdemont ha entrat als parlaments de Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, Regne Unit, Alemanya, les illes Fèroe, Baviera, Flandes i Suïssa. Amb tot, és el primer cop que ho fa a la cambra europea.

El PP, el PSOE i Cs ja van queixar-se quan es va fer pública la data prevista per la conferència amb Torra, exigint a Tajani que prohibís la conferència, argumentant que la presència de l'expresident no encaixava "amb el noble paper" de la institució "com a referent de l'Estat de dret".

De fet, el PP va anar més enllà i va demanar al ministre espanyol de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que trobés la "fórmula" per detenir Puigdemont si finalment no es prohibia la conferència.

Polèmica al voltant de l'exposició

L'exposició que s'inaugura aquest dilluns duu per títol 'The Catalan Language: 10 million European voices' (La llengua catalana: 10 milions de veus europees), i s'ubicarà a la primera planta del Parlament Europeu fins al 8 de març. La mostra, igual que la conferència de Torra i Puigdemont, tampoc no ha estat exempta de polèmica.

Inicialment els serveis de l'Eurocambra havien retirat el permís per fer-ho en les dates previstes al·legant que "no era apropiada" per la proximitat amb les eleccions generals. Posteriorment, però, van rectificar i van autoritzar-la.

Fonts del Parlament Europeu van desvincular llavors ambdues decisions, ja que les exposicions depenen dels qüestors, mentre que la decisió de cancel·lar la conferència va ser del president Antonio Tajani.

Puigdemont denuncia el "doble estàndard" de l'Eurocambra per acollir l'acte de Vox però vetar la conferència amb Torra

L'expresident Carles Puigdemont ha acusat aquest dilluns l'Eurocambra de mantenir un "doble estàndard" autoritzant l'acte de Vox però vetant la conferència que havia de fer juntament amb el president Quim Torra. "Són molt valents prohibint que un representant dels catalans faci ús d'una sala però són molt covards a l'hora de blocar les portes al feixisme i la ultradreta", ha afirmat Puigdemont en declaracions als mitjans des de dins del Parlament Europeu. L'expresident, que ha entrat per primer cop a la cambra europea des que és a Bèlgica, ha indicat que "probablement" el president Antonio Tajani "deu estar fent campanya per ser reelegit".

"Deu témer uns mals resultats del Partit Popular Europeu i ja comença a festejar els vots de la ultradreta espanyola", ha dit sobre la conferència que els serveis de la institució han autoritzat que es faci aquest dimecres.

És per això, ha defensat, que és "important" que en les eleccions europees es doni "resposta" a la "regressió en mans de Tajani o el PPE". "La prohibició de la nostra conferència i el permís de la de Vox és un exemple molt eloqüent d'aquesta trista regressió democràtica", ha afegit.

El líder de JxCat ha fet aquestes declaracions des dels passadissos de la cambra europea, on ha inaugurat una mostra sobre el català organitzada per Plataforma per la Llengua i l'eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa.

Durant la inauguració, Puigdemont ha reivindicat que no es tracta "només" dels drets lingüístics. "Qualsevol llengua ha de ser protegida però en el nostre cas és també una lluita per la llibertat", ha dit durant la seva intervenció.

Ús del català a la cambra europea

Posteriorment, preguntat sobre la prohibició d'utilitzar el català precisament al Parlament Europeu per part dels europarlamentaris durant el plenari, l'expresident ha indicat que els drets lingüístics "sempre seran part de qualsevol programa" de la política catalana. També ha defensat que s'hauria de poder utilitzar a la institució i ha remarcat que si no es pot és "perquè l'estat espanyol no ho demana".

"Només que l'estat espanyol ho volgués, al Parlament Europeu es podria parlar català", ha conclòs, instant l'Estat a complir "amb el deure constitucional de protegir les llengües".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paper



SOBRE L'AUTOR

Articles relacionats