Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Salut es planteja treure la vacunació de la grip dels CAP per no col·lapsar-losS'estudia habilitar equipaments municipals com casals d'avis i centres cívics


El Departament de Salut es planteja canviar d'ubicació la campanya de vacunació de la grip i deixar de fer-la als centres d'atenció primària (CAP), on s'acostuma a fer. Segons ha explicat 'El Periódico', es podria traslladar les vacunacions a equipaments municipals com casals d'avis o centres cívics. Amb aquest canvi s'evitaria col·lapsar encara més els CAP –ja tensionats pel coronavirus- i "separar bé els dos circuits". Segons han explicat fonts de Salut a l'ACN, aquesta és una possibilitat que "s'està treballant", encara que han matisat que "es treballa amb totes les opcions" i el trasllat de la campanya de vacunació n'és només una.

Vergés diu que sense les retallades en Salut "tot hauria estat diferent": "Ara veiem com es pateix sense prou sanitaris"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha lamentat que la situació viscuda a Catalunya durant la pandèmia "hauria sigut molt diferent" si no hi hagués hagut retallades el 2010 en sanitat i ha apuntat que es partiria d'una posició "més forta" tant respecte a la gestió del coronavirus com pel que fa a la planificació de futur. "Ara estem veient com es pateix sense tenir prou professionals", ha lamentat en una entrevista a 'El Periódico'. La consellera, que ha avançat que es viurà "una tardor tensa", ha assegurat que tenen "molt treballats" tots els circuits per fer front a l'expansió de l'epidèmia, però ha admès que sempre queda "una part d'incertesa".

La consellera de Salut també ha explicat que des del Govern es treballa per no tornar a un escenari de confinament. Encara que ha demanat "no tenir por" d'estar confinat i "veure els avantatges de tenir l'epidèmia controlada" ha assegurat que l'objectiu és mantenir l'activitat econòmica i social al llarg del temps.

Vergés també ha admès que la gestió de la pandèmia "potser no hauria estat tan diferent" en una Catalunya independent perquè, tal com recorda, encara que l'Estat "va agafar les competències i les va centralitzar" qui va haver de fer front a la situació va ser el Govern català".

"No és comparable el que li ha tocat a l'Estat –la coordinació, l'exigència de dades i informes- amb el que ens ha tocat a nosaltres", diu a l'entrevista, on afegeix que "la gestió de tot" la va fer el Govern.

Contracte amb Ferrovial

En relació amb el polèmic contracte amb Ferrovial pels rastrejadors de contactes, Vergés ha explicat que "de moment es manté" i ha dit que s'està treballant "quina és 'alternativa per poder-ho integrar tot". En aquest sentit, ha recordat que des del Departament s'ha reforçat el circuit més enllà dels 'scouts' de Ferrovial, s'ha dotat el procés de rastreig amb 2.000 persones i s'han engegat cribratges massius.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats