Lleida
21/34° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Sanitat diu que fins a la nova normalitat no hi haurà mobilitat entre CCAA tot i que elles "decidiran" en la fase 3Illa ha dit també que estan treballant en les “eines necessàries” per afrontar el final de les etapes


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, diu que no es preveu mobilitat entre CCAA fins a la nova normalitat, tot i que admet que les decisions en aquesta matèria les podran prendre les autonomies a partir de la fase 3, inclosa la durada d’aquesta etapa.

Illa també ha precisat que els presidents de les comunitats no “proposaran” passar a la nova normalitat sinó que “decidiran” quan s’avanci en aquesta etapa final. En aquest sentit, ha defensat la tasca que les CCAA han fet fins ara i ha dit que la seva actitud ha estat sempre “adequada” a l’hora de proposar els canvis de fase. El ministre també ha explicat que estan treballant per “trobar les eines necessàries” per a la nova normalitat”.

Illa ha dit que la governança "plena " que exerciran les CCAA no exclourà que comptin amb el suport del govern espanyol en l'adopció o l'assessorament en la presa de decisions.

El decret de pròrroga de l’estat d’alarma remès la Congrés estableix que les CCAA gestionaran totalment la Fase 3

El decret de pròrroga de l’estat d’alarma que el govern espanyol ha enviat aquest dimarts al Congrés –i que es debatrà dimecres- estableix que les comunitats autònomes gestionaran directament la Fase 3 de la desescalada, tal com havia anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Segons el document, els presidents autonòmics seran les autoritats competents “amb caràcter exclusiu” per a “l’adopció, supressió, modulació i execució de les mesures corresponents en exercici de les seves competències”, tret de les vinculades a la llibertat de circulació que excedeixin els seus territoris.

Mentre no estiguin en aquesta Fase 3, “el govern espanyol podrà acordar conjuntament amb cada comunitat autònoma la modificació, ampliació o restricció de les unitats d’actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació”. 

“En cas d’acord, aquestes mesures seran aplicades per qui ostenti la presidència de la comunitat autònoma com a representant ordinari de l’estat al territori”. 

Un cop s’assoleixi la Fase 3 els presidents de les CCAA ja tindran competència exclusiva per decidir quins territoris deixen de tenir mesures restrictives i entren ja a la “nova normalitat”. 

Via lliure a l’obertura d’aules

El decret també estableix que a partir de l'aprovació i publicació al BOE les administracions educatives competents podran disposar la flexibilització de les mesures de contenció i la represa de les activitats presencials a l’àmbit educatiu no universitari i de la formació.

Això serà sempre que les unitats territorials es trobin a la Fase 2 o posterior. En tot cas durant aquest període les activitats educatives es poden mantenir a distància i online “sempre que resulti possible”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats