Lleida
8/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Torra denuncia les "coaccions" a Torrent per intentar que se li retiri l'escó i amenaça amb "accions legals"El president defensa que la seva condició de diputat "només pot ser revocada pel Parlament en cas de sentència ferma" i critica el "conflicte institucional" que pretenen generar alguns


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut sortir en defensa del president del Parlament, Roger Torrent, després que la Junta Electoral Central (JEC) l'hagi requerit que apliqui la suspensió de l'escó al cap de l'executiu, i que polítics de PP i Cs l'hagin posat en el punt de mira per intentar que Torra deixi de ser diputat i president. Així, en un comunicat, denuncia "les pressions a les quals es pretén sotmetre Torrent i altres membres de la cambra que defensen la sobirania del Parlament". "Està arribant a límits insostenibles i incompatibles amb l'ordenament jurídic en general i, específicament, amb el Codi Penal", avisa.

En aquest sentit, recorda que "aquell qui, sense estar autoritzat legítimament, obligui un altre a realitzar el que no vol, sigui just o injust, estarà incorrent en un presumpte delicte de coaccions". És per això que Torra vincula aquestes "coaccions" a Torrent amb els intents per acabar amb la seva condició de president i ha avançat que el Govern "no renuncia a exercir les accions legals pertinents, també de caràcter penal" per aquest cas.

Al comunicat, el president assegura que la seva "condició de diputat del Parlament de Catalunya tan sols li pot ser revocada, en cas que existeixi sentència ferma, pel propi Parlament". "Sens dubte, la decisió d'un òrgan administratiu, incompetent per dictar la resolució per la qual se'l vol privar d'aquesta condició, no és res més que una anomalia democràtica que genera un conflicte institucional que excedeix l'àmbit del propi Parlament de Catalunya", afegeix per criticar l'odre de la JEC i les declaracions dels polítics que demanen el seu cessament immediat.

Així, el propi Torra referma que "el president de la Generalitat compta amb tota la legitimitat democràtica per seguir exercint el càrrec per al qual va ser escollit", i que "atribuir-li la possible comissió d'un delicte d'usurpació de funcions públiques no només demostra una ignorància profunda del dret penal, sinó que s'esgrimeix per coaccionar aquells qui defensen la sobirania del Parlament de Catalunya". Aquest avís arriba després que líders de PP i Cs hagin amenaçat amb denunciat Torra per aquest suposat delicte d'usurpació. Per això, el president afirma que "no dubtarà tampoc a exercir les accions legals oportunes en cas que persisteixin aquestes accions, que podrien estar incorrent en un presumpte delicte de calúmnies i/o injúries".

Insisteix que només el Parlament i no la Junta Electoral és competent per retirar-li la credencial de diputat

La defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un escrit d'al·legacions contra l'últim acord de la Junta Electoral Provincial de Barcelona i demana la seva nul·litat insistint que només el Parlament i no la junta electoral és competent per retirar-li la credencial de diputat. En aquest sentit, al·lega que el reglament de la cambra estableix clarament que per retirar-li l'escó a un parlamentari cal una sentència ferma d'inhabilitació. "No existeix precepte legal atributiu de la competència per declarar les incompatibilitats dels parlamentaris ni a les Juntes Electorals Provincials ni a la Junta Electoral Central", insisteix l'escrit, que remarca que "ni molt menys" tenen la competència per retirar credencials.

El mandat de les juntes, continua, "s'esgota amb la certificació de la voluntat popular expressada en cada convocatòria electoral".

L'escrit argumenta l'Estatut no obliga que el règim d'incompatibilitats dels diputats al Parlament es reguli per legislació electoral, i remarca que la Generalitat ha exercit aquesta competència exclusiva per establir un sistema propi. A més, indica que la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras "posa en valor el vincle de la persona que accedeix al càrrec de diputat amb la pròpia institució parlamentària".

A més, avisa que executar l'acord de la Junta Electoral "suposa una vulneració palmària dels seus drets fonamentals, així com dels drets dels diputats al Parlament i dels ciutadans als que Torra representa".

La defensa també aprofita per tornar a qüestionar la imparcialitat dels membres de la Junta Electoral, que ara executen un acord després d'haver intervingut en els actes anteriors a la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Al seu parer, "tenen un interès personal en l'assumpte" i s'haurien d'abstenir. Posa d'exemple, fins i tot, manifestacions a les xarxes socials d'algun vocal sobre l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats