Lleida
9/25° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Una exposició repassa la història de la central de Camarasa, que avui compleix els seus cent anysFins el 1924 tenia la presa més alta d’Europa i actualment té quatre grups hidràulics i una potència total instal·lada de 60 MW


Aquest dilluns 3 d'agost fa cent anys que la central hidràulica de Camarasa, ubicada en aquest terme municipal de la comarca de la Noguera, va entrar en funcionament. El 3 d’agost de 1920 es va posar en servei el primer grup del complex hidroelèctric, que s’acabà convertint en un dels més singulars de Catalunya i en un referent a nivell europeu.

El 27 de juny de 1917 va ser atorgat i aprovat per R.O. el salt de la central hidràulica de Camarasa, actualment pertanyent a Endesa. L’emplaçament definitiu del salt va ser l’estret del Pont del Diable –uns 200 metres aigües amunt de la confluència dels rius Segre i Noguera Pallaresa–, on es va construir una presa de 92 metres d’alçada sobre la llera del riu i més de 100 metres de fonaments, fet que la va convertir, fins a l’any 1924, la presa més alta d’Europa.

Tot i que des de finals de 1917 ja s’estava treballant en la desviació del Noguera Pallaresa en el seu marge esquerre, el gruix de les obres va començar al maig de 1919 i van ser necessaris 218.000 m3 de volum de formigó per a coronar la presa de gravetat de planta corba més alta, fins a les hores, d’Europa. El primer grup es va connectar a les línies procedents de la Central Hidroelèctrica de Talarn el 3 d’agost de 1920, tot i que les obres es van donar per acabades el 29 d’abril de 1922, amb els quatre grups generadors instal·lats i una presa capaç de regular les aigües del tram baix del riu Noguera Pallaresa.

El juny de 2018, dins dels actes commemoratius dels 100 anys de la presa i de la central, s’hi va inaugurar una exposició permanent sobre la història del complex hidroelèctric i el seu entorn. La mostra és una iniciativa de l’Ajuntament de Camarasa, en la qual hi ha col·laborat la Diputació de Lleida, Ràdio Balaguer, Enel Green Power (la branca d’energies renovables d’Endesa) i la Fundació Endesa. L’exposició, titulada Camarasa 1917–1923. Temps d’avenços tecnològics i lluita obrera –comissionada per la historiadora Dolors Domingo-, es troba situada a l’interior del recinte la Central Hidroelèctrica Camarasa. L’exposició es pot visitar amb cita prèvia, i fa un recorregut pels diferents àmbits de la instal·lació i la seva empremta social i mediambiental.

A més, i com a complement d’aquesta exposició, s’han distribuït en diferents punts estratègics del municipi i de la carretera d’accés a la instal·lació –que són els llocs més emblemàtics de la història de la construcció d’aquesta singular infraestructura– 7 plafons informatius de lliure accés, il·lustrats amb fotografies, plànols, gràfics i textos.

En motiu ara del centenari de la posada en marxa de la central, també es va celebrar el passat 30 de juliol un webinar amb l’objectiu de posar en valor la instal·lació i la seva vital importància en el mix de generació de fa cent anys i en l’actual.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats