Lleida
21/34° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Uns 60 temporers tindran accés a un habitatge a Lleida gràcies a l’aportació que fa un futbolistaEncara n’hi ha 140 per allotjar i l’activista lleidatana Nogay Ndiaye denuncia “racisme” d’hostalers que els neguen l’estada


Uns 60 temporers que dormien al carrer a Lleida tindran accés a un habitatge gràcies a l’aportació del futbolista de l’AS Mònaco Keita Baldé, que s’ha ofert a pagar l’estada a uns 200 treballadors mentre duri la campanya de la fruita.

L’activista lleidatana Nogay Ndiaye, que s’encarrega de fer les gestions i coordinar-se amb els hotels, va explicar, però, que encara queden 140 temporers per allotjar, i va denunciar “el racisme pur i dur” de tretze hotelers i llogaters de Lleida que diu que es neguen a donar allotjament als  temporers que dormen al carrer. “Fins i tot oferint els diners per endavant ens diuen que no, i no hi ha una altra resposta a això que no sigui el racisme”, va explicar Ndiaye a LA MAÑANA.

En aquest sentit, l’activista va assegurar que ara per ara hi ha 60 temporers que tenen l’allotjament garantit en un edifici de lloguer de tres plantes que només requereix una petita obra als lavabos. “Esperem poder signar el contracte aquest pròxim dilluns i gestionar els permisos de la manera més àgil possible”, va dir. Al mateix temps, Ndiaye va explicar que també han rebut una resposta positiva de l’Hotel Reina Isabel, però el fet que les seves instal·lacions estiguin situades a Alcarràs dificulta els desplaçaments dels temporers, bona part dels quals no disposen de vehicle propi.

Per la seva banda, el futbolista d’Arbúcies i d’origen senegalès Keita Baldé, que finança l’allotjament dels treballadors de la fruita de manera altruista, també va lamentar, a través de les xarxes socials que  “estem en un sistema desagradable i lleig on per llogar un habitatge o qualsevol cosa et creen problemes pel color de pell o per ser d’un altre país” i va demanar als temporers “una mica de paciència i força”.

 

Talamonte demana “temps” per tal que l’hostaleria de Lleida respongui

El regidor d’Habitatge i Transició Ecològica de la Paeria, Sergi Talamonte, va demanar ahir “temps” per poder fer una valoració de la resposta del sector hoteler de Lleida a les peticions d’allotjament als treballadors de la fruita. Talamonte va explicar que la Paeria, a través de Turisme, va oferir suport a l’entitat que coordina l’allotjament i va enviar una circular amb la seva proposta als allotjaments disponibles a Lleida. Segons va explicar, però, la circular es va difondre a mitjans de setmana, “i fins i tot alguns contactes els vam establir dijous”. “Vam acordar que estudiarien el tema i que dilluns ens donarien resposta”, va assegurar Talamonte, qui també va advertir del fet que “en molts casos, la decisió no depèn dels promotors locals, sinó que bona part dels hotels de Lleida formen part d’una franquícia, i això fa que la resposta no sigui immediata”.

Per la seva banda, des de la Federació d’Hostaleria de Lleida, el president, Josep Castellarnau, va assegurar que l’entitat desconeixia la problemàtica per l’allotjament de temporers a les instal·lacions dels hotels i hostals de Lleida.

 

La Fira acull temporers a partir de dilluns

El pròxim dilluns la Paeria obrirà un pavelló a Fira de Lleida per acollir temporers, juntament amb l’Agnès Gregori, a Balàfia, que ja fa aquesta funció. Nogay Ndiaye va denunciar, però, la situació “totalment indigna” que viuen els temporers que acudeixen a aquests pavellons habilitats per la Paeria. L’activista va explicar que “un pavelló no és un alberg, perquè no compleix les condicions mínimes per garantir la dignitat d’una persona”. Ndiaye va detallar les condicions en què viuen aquests treballadors que “fan dures jornades al camp i han de dormir en hamaques i en un espai sense intimitat ni possibilitats de rentar-se la roba”, va explicar l’activista.

Talamonte va explicar ahir que confia que l’operatiu que s’està preparant a Fira de Lleida per acollir temporers “sigui més atractiu pels qui dormen al carrer i alguns valorin anar-hi”. En aquest sentit, va lamentar que “en molts casos no confien en els operatius municipals”, en referència al pavelló Agnès Gregori. Creu Roja i Arrels també han habilitat un alberg amb capacitat per a 10 temporers.

La regidora d’Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes, Sandra Castro, també va recordar ahir a través de les xarxes socials les accions que es van emprendre per part de la Paeria, a l’inici de la pandèmia, per poder confinar les persones sense llar de la ciutat i també va lamentar les limitacions del consistori, fa unes setmanes, a l’hora de confinar els temporers que dormien al carrer.

 

Denuncien que més de 200 temporers dormen al carrer a Lleida

La Plataforma Fruita Amb Justícia Social va tornar a denunciar ahir la situació de més de 200 temporers que dormen al ras a la capital del Segrià durant la campanya de la fruita. L’entitat, que el passat 17 de maig va protagonitzar una protesta davant del consistori municipal per aquesta mateixa problemàtica, culpa la Paeria de no haver creat encara un alberg de temporers i de no garantir-los “un allotjament digne”. Ho van denunciar través d’una publicació a les xarxes socials. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats