Lleida
7/16° C (núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Vicenç Voltes: “En la transformació digital que vivim hi ha un nínxol de mercat”La Trobada Empresarial al Pirineu se celebra avui amb una jornada virtual.


Vicenç Voltes, president de la Trobada d’Empresaris al Pirineu, sosté que la crisi sanitària ha “anticipat clarament” la transformació digital, un àmbit del que es parlarà avui en la jornada del certamen, aquest cop virtual, titulada ‘Reiniciem l’economia’.

La jornada d’avui es titula Reiniciem l’economia. Això vol dir que s’ha parat?

El que volem dir amb això és que hem d’adaptar l’economia amb l’activitat empresarial i a unes circumstàncies que eren impensables. El sotrac és molt asimètric, molt fort en el turisme i la restauració però amb una afectació genèrica a tota l’activitat econòmica. D’altra banda aquesta situació de crisi sanitària ha anticipat clarament la transformació digital, un procés que dóna certs avantatges a qui estava preparat. Pel que fa a la Trobada això ens permet avançar cap a un model mixt on el networking es pugui combinar amb la participació de ponents i públic via on line.

En aquest sentit hi ha una finestra d’oportunitat?

Sí que hi és i a més se sustenta en dos pilars que abordarem en aquesta Trobada d’Empresaris virtual d’avui. La primera se centra en aprofundir en les oportunitats de l’economia verda i la transició energètica i l’altra en l’Europa digital i les noves tecnologies. De fet, explicarem casos d’èxit que demostren aquesta tesi. La primera, la d’una pime que s’ha convertit en una multinacional que opera en 36 països a través de la robotització de processos industrials. L’altra, la d’una empresa que ha patentat un sistema de conservació pel repartiment de congelats. En tot això hi ha un nínxol de mercat.

Els fons europeus són prou importants per redreçar l’economia post-covid?

En el cas del Fons Europeus hem de posar més èmfasi en el com que en el quant. Si no en són prous sempre se’n pot habilitar més però el que és vital és saber on els hem de destinar i com. I això s’ha de fer amb la participació dels agents público-privats per modernitzar l’estructura de l’administració i la competitivitat amb l’objectiu de crear ocupació. Pel que fa al cas de Lleida tenim molta reserva de sòl industrial però moltes vegades la inversió se’n va a una altra comunitat. Per això cal flexibilitzar normatives i posar-ho més fàcil per fer atractives les inversions, que és el que ens aportarà talent. Caldria, en aquest sentit, una certa discriminació positiva amb el territori.

Quins són els punts forts de l’economia de Lleida tot i la pandèmia?

D’entrada l’activitat agrària i la de la indústria agroalimentària. I només cal veure les dades macroeconòmiques: quan l’exportació baixa a tot arreu un 20% a Lleida es manté. Tenim punts forts com la inversió en el parc científic i el sòl industrial i en aquest sentit es va a molta velocitat però ens falta millorar les infraestructures. Tenir la certesa que conectarem amb el Corredor Mediterrani i treballar en la millora de la N-240 cap al port de Tarragona i la N-230 cap a França és vital perquè ara aquestes dos carreteres són dos embuts. 

Es pot donar un missatge d’esperança malgrat la incertesa del moment per la pandèmia?

Tot i la incertesa que provoca la crisi sanitària, que a més afecta la salut i la vida (i això té conseqüències molt negatives per tothom) cal saber veure les oportunitats. Tenir el paraigua de la UE és important, aprofitar el sistema públic per fer reformes en tots nivells també. I en tercer lloc hi ha e món de l’empresa, que està acostumat a picar pedra, a invertir i a arriscar per mantenir el talent i crear ocupació. També caldria poder remar tots en una mateixa direcció amb un lideratge que sabés aglutinar tots aquests esforços.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats