Lleida
17/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

“Vinc a ajudar la gent del poble i m’agradaria quedar-m’hi a viure”Un grup de vuit joves MENA col·laboren a netejar els danys que el temporal ‘Glòria’ va causar al poble de Montgai, a la Noguera


Passen pocs minuts de dos quarts d’onze del matí quan el grup de vuit joves MENA arriba al camp d’esports de Montgai per començar una nova jornada al Passeig del Riu per netejar els desperfectes del ‘Glòria’. 

Entre somriures, música i complicitats comencen a netejar les fulles i les branques que encara queden a la llera del riu Sió. Fa setmanes que el temporal va marxar però les conseqüències continuen ben visibles en aquest municipi de la Noguera, que va quedar inundat. 

Un dels joves és el Mohamed Azouzi. La seva història transcorre entre el Marroc i Espanya, on va arribar fa “gairebé dos anys” i després d’aquests dos anys  assegura que “m’agrada viure aquí”. El Mohamed és un dels nois que està al centre de menors no acompanyats Antares, a Vilanova de Meià, i, des de fa dues setmanes, va a Montgai a “ajudar la gent del poble, venim a netejar el riu”. Li agrada venir a ajudar i també estar amb els “meus companys”. Per això reconeix que “m’agradaria quedar-me a viure aquí”. 

La iniciativa sorgeix arran dels danys causats pel temporal. “Ens demanen a veure si voldríem col·laborar en les tasques de col·laboració”, explica la subdirectora del centre Antares, Núria Camats. A partir d’aquí, traslladen la petició als joves i “es mostren molt satisfactoris en participar-hi”. De fet, ja havien participat abans en tasques de voluntariat. 

Amb els nois conscients de la iniciativa, arriba la petició de l’Ajuntament de Montgai i comença la col·laboració, amb dos grups alterns perquè també estan fent formació. Les tasques que fan són de “neteja i recuperació del Passeig del Riu, la zona esportiva, el Parc de la Salut, el Parc Infantil i el Parc de les Olors”, segons concreta l’alcalde Jaume Gilabert. L’objectiu, afirma, és “intentar normalitzar el Passeig del Riu a l’espera de rebre ajuts de la Generalitat i de l’Estat per poder fer les feines més pesants, que requereixen maquinària”. Gilabert quantifica els danys de l’últim temporal del gener en 40.000 euros, un cost “molt significatiu” pel consistori de Montgai i “és evident que si no tenim algun tipus d’ajut serà complicat poder recuperar aquests espais”. De moment, l’alcalde es mostra “molt satisfet” amb els joves que els estan ajudant. És per això que des del consistori “ens estem plantejant la possibilitat, potser cap a l’estiu, de contractar-ne algun, primer, perquè ens fa falta, i segon, com un senyal d’agraïment per la feina que estan fent”. 

És una idea inicial per la qual “encara falta veure si serà a l’estiu o per més temps” però Jaume Gilabert concreta que “seria, bàsicament, per fer tasques de manteniment i jardineria”. 

formació de voluntariat

La implicació d’aquests joves en el territori és indubtable i, ara per perfeccionar i oferir un millor servei, també estan fent cursos de formació d’iniciació al voluntariat, també en dos grups, per “adquirir un títol en aquest tema”, segons explica Núria Camats. 

Ja porten dues setmanes ajudant aquest poble, encara els hi queden uns dies de feina a Montgai i la Sentiu de Sió ja va avançar que també ha demanat la seva ajuda. I és que aquests joves ho fan perquè “se senten responsables de tornar a la comunitat allò que ella també els hi ha donat a ells, crear un feedback entre ells i la comunitat”.

MOHAMED AZOUZI

Un dels joves participants

“Venim a ajudar a netejar el riu, m’agrada venir i estar amb els meus companys” 

NÚRIA CAMATS

Subdirectora centre Antares

“Se senten responsables de tornar a la comunitat allò que els ha donat”

JAUME GILABERT

Alcalde de Montgai

“Ens estem plantejant contractar-ne algun per tasques de manteniment”

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats