Lleida
3 - 14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Ramon Raventós presenta els seus caves davant 60 restauradors de LleidaEs comencen a comercialitzar ara i es basen en la recuperació de vinyes tradicionals per elaborar vins innovadors on predominen les varietats negres.


Davant de 60 restauradors de la demarcació de Lleida i en el marc incomparable del castell medieval de Gardeny, l’empresari i cellerer Ramón Raventós ha presentat els nous caves de la firma homònima, uns vins que tot just es comencen a comercialitzar ara i que “suposen una petita revolució ja que es basen en la filosofia de recuperar vinyes ancestrals per elaborar uns vins innovadors on predominen la varietats negres (elaborades en blanc) que aportin genuïtat i vivesa al producte resultant”.

Raventós ha explicat que la nova gamma de caves presentades avui a Lleida (reserva Dissident, Extra Brut GN, Extra Brut XV i Extra Brut PN) és el producte “d’aplicar el que hem après durant molts anys de treball, en els quals hem recuperat una sèrie de magnífiques finques històriques amb un potencial impressionant”. El cellerer ha asseverat que hem “intentat traslladar als caves el caràcter d’aquestes finques singulars”.

Quant a l’elaboració, “s’ha intentat buscar una acidesa natural i neta a través de la tècnica poc utilitzada en el cava, la del blanc de noirs (vi blanc elaborat amb raïms negres com ara la garnatxa, el pinot noir o el monestrell), i crec que els resultats han estat magnífics”. D’altra banda, són escumosos amb notes accentuades de fruita elegant, viva i fresca. Raventós ha afegit que ”parlem en definitiva d’uns caves un xic singulars però alhora sincers, purs, fàcils d’entendre i de gaudir”.

A més de la recuperació de vinyes oblidades amb gran potencial o que anteriorment s’utilitzaven per a la producció industrial de cava, el projecte de Ramón Raventós Viticultors s’inspira en conceptes com la conservació i millora del medi ambient, el treball a escala (sense cercar grans produccions), la feina artesanal, el treball sincer arrelat al territori, un coneixement profund del territori —fruit del treball continuat— que permeti crear elaboracions singulars, i la potenciació de l’enriquiment i biodiversitat dels sòls, encara que suposi una reducció del rendiment productiu.

Es tracta d’una producció limitada a la capacitat de les finques singulars escollides que busca “l’excel·lència més que la quantitat” i que pot assolir unes 75.000 ampolles en total. Raventós ha destacat també que “són vins amb preus força competitius”. A Lleida, els caves es podran trobar en restaurants i en alguna botiga especialitzada.

La presentació ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida i de Cafés Batalla. En el decurs de la presentació de l’acte, el tinent d’alcalde Rafael Peris ha incidit en el valor afegit que suposa celebrar l’acte en un edifici històric com és l’església del castell templer de Gardeny i ha lloat una iniciativa que suposa posar en valor i reivindicar les excel·lències de l’enologia del nostre país.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats