Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Neix Ponent Coopera per impulsar la creació de cooperatives i projectes d'Economia SocialAquest ateneu cooperatiu està impulsat per l'Associació Alba i les cooperatives Tres Cadires, L'Olivera, La Cuina del Comú i el Risell, i promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.


Aquest matí ha tingut lloc la presentació oficial de Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida. L’acte s’ha celebrat a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida, i ha comptat amb la presència de representants de les cooperatives i administracions que donen suport a l’Ateneu. A la taula, presidint l’acte, s’hi han assegut Josep Vidal, director General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat; Neus Cortada, vicedegana de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida, i Anna Maria Capdevila, membre de l’equip tècnic de Ponent Coopera.

El projecte que forma part del Programa Aracoop, l’impulsa i financia el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, Ponent Coopera es converteix en un dels 14 ateneus cooperatius que s’han posat en marxa al territori català.

Ponent Coopera neix amb l’aposta clara d’impulsar l’economia social i solidària en aquest territori i amb l’objectiu de crear nous llocs de treball, estables i de qualitat a partir de la creació de noves cooperatives. L’equip promotor del projecte està format per l’Associació Alba i les cooperatives Tres Cadires, L’Olivera, La Cuina del Comú i el Risell.

La vicedegana de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida, Neus Cortada, ha destacat la importància de la creació de Ponent Coopera i els seus beneficis pel territori de Ponent subratllant els valors afegits del cooperativisme. Cortada ha accentuat l’oportunitat que suposa la creació de Ponent Coopera per fer xarxa entre les entitats i les administracions dels diferents municipis "hi ha una necessitat de generar cohesió social i crear economia més social i solidària, i estem molt contents de que per fí hi hagi un agent que s’encarregui d’impulsar aquesta tasca al territori de Ponent".

Així mateix, el director General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, Josep Vidal, ha destacat el valor del cooperativisme per resoldre desigualtats i empoderar les persones, "l’Ateneu ha de contribuir a la generació de riquesa i ocupació i, sobretot, a la transmissió dels valors de justícia social i igualtat d’oportunitats" i ha recordat que l’economia cooperativa ha superat la crisi mantenint més llocs de treball que l’economia capitalista.

Vidal ha concretat en 4 milions d’euros l’aportació econòmica a tot el programa per aques2018, una mica més que la destinada l’any anterior. "Amb la creació dels 14 ateneus s’ha acabat constituint una xarxa que dóna abast a tot el territori de Catalunya amb la col•laboració de 692 entitats i amb un impacte l’any 2017 de més de 6.000 persones formades i 153 cooperatives creades", ha constatat Vidal.

Anna Maria Capdevila, tècnica de Ponent Coopera, ha destacat els objectius principals de l’Ateneu, que passen per fer arribar informació i assessorament sobre economia social i solidària i cooperativisme a un miler de persones, i que a finals de 2018 s’hagin constituït 30 noves cooperatives al territori de Ponent que generin un mínim de 30 llocs de treball. També, però, donar a conèixer l’economia social i les bones pràctiques de la mateixa, fer-ne difusió i promoció entre la població en general, i oferir formació per a emprenedors i estudiants de batxillerat i cicles formatius.

Els Ateneus Cooperatius

Els Ateneus Cooperatius neixen com un espai de trobada, coordinació, aprenentatge, cooperació i transformació social, i com a projectes estratègics per impulsar l’economia social i cooperativa a cada territori. La implicació i col•laboració de les administracions i el sector cooperatiu del territori és clau en el funcionament dels ateneus per oferir els recursos i serveis necessaris per fer aflorar les potencialitats de l’economia social i cooperativa i crear ocupació estable i de qualitat.

Els ateneus cooperatius funcionen a partir de sis grans eixos de treball :

1. Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa al territori.

2. Accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa.

3. Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a les associacions i SCP.

4. Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per al continuïtat d’empreses o entitats properes al tancament d’activitat.

5. Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior o universitaris.

6. Facilitar eines. recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

Els 14 Ateneus Cooperatius s’han establert a Barcelona Ciutat; Barcelonès Nord: Vallès Occidental; Vallès Oriental; Baix Llobregat; Catalunya Central; Girona; Camp de Tarragona; Terres de l’Ebre; l’Hospitalet; Maresme; Penedès; Terres de Lleida, i Alt Pirineu i Aran.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats