Lleida
17-33° C (sol)
97% 26 km/h


Adicae alerta que els desnonaments per qüestions de lloguer ja són 7 de cada 10 i reclama que es regulin els preusCatalunya lidera el rànquing estatal de desnonaments el primer trimestre del 2019, segons el CGPJ


L'Associació de Consumidors i Usuaris de Bancs, Caixes, Productes Financers i Assegurances (Adicae) ha alertat aquest dilluns que els desnonaments per qüestions relacionades amb el lloguer representen ja 7 de cada 10 que s'executen, segons extreuen de les dades que ha fet públiques avui el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). L'entitat adverteix que l'augment és "imparable" i considera "imprescindible" regular les pujades de preu a les zones urbanes a través d'una modificació "urgent" de la Llei d'Arrendaments Urbans.

A parer d'Adicae, la regulació hauria d'establir un índex de preus màxims per zona en relació directa amb el Salari Mínim Interprofessional, amb el nivell de renda per habitants i amb la tipologia de l'habitatge.

Adicae també opina que mentre no es fa aquesta regulació, calen "més ajuts" per al lloguer, especialment per als consumidors més desafavorits. També proposa una partida pressupostària més important per "augmentar el paquet" d'habitatge social. En aquest sentit, considera "imprescindible" la creació d'una borsa amb habitatges desocupats per posar-los al mercat com a habitatge social en lloguer.

I pel que fa a les execucions hipotecàries, que representen "encara" el 25% del total, Adicae considera que les administracions han de "promocionar i implementar" els camins per accedir a mecanismes com la reestructuració del deute, possibles quitances i la dació en pagament.

Catalunya lidera el rànquing estatal de desnonaments el primer trimestre del 2019, segons el CGPJ

Catalunya lidera el rànquing autonòmic estatal de desnonaments del primer trimestre del 2019, segons dades aportades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a l'informe 'Efectes de la crisi econòmica als òrgans judicials'. En concret se n'han fet 3.557, el 22,9% del total de l'Estat. D'aquests, 2.335 estaven vinculats a la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), mentre que 1.092 han estat execucions hipotecàries. La resta han estat per altres causes. En l'àmbit estatal, la xifra de desnonaments ha estat de 15.065, i segons el CGPJ, suposa un descens global del 2,2% en comparació amb el mateix trimestre del 2018. El 65,9% del total van ser conseqüència de procediments derivats de la LAU (un 5,2% més), mentre que el 27,9% es van derivar d'execucions hipotecàries (un 19,2% menys).

El CGPJ destaca que en l'àmbit de les execucions hipotecàries el descens que registra la xifra trimestral és el quinzè consecutiu. En canvi, els derivats de la LAU mantenen la tendència a l'alça.

Concursos

D'altra banda, Catalunya ha estat també la comunitat on més concursos s'han presentat als jutjats del mercantil. Concretament van ser 520, un 30,9% dels 2.796 d'arreu de l'Estat i gairebé el doble de la segona del rànquing, Madrid amb 265. La xifra global de 2.796 a l'Estat representa un 29,3% més que en el mateix termini de l'any anterior. 1.113 corresponen a persones físiques, no a empreses.

També ha estat a Catalunya on més concursos de creditors s'han presentat. Concretament 367, el 33% del total estatal, que ha estat de 1.113. Al seu torn, aquesta xifra representa un augment del 52% en comparació amb el primer trimestre del 2018.

Acomiadaments

Pel que fa al nombre de demandes per acomiadament, en aquest cas Catalunya ocupa la segona plaça del rànquing amb 5.625, el 19,1% del total, només superada per Madrid amb 5.869 (19,9%). Al conjunt de l'Estat la xifra ha estat de 29.511, la xifra més alta des del mateix termini del 2014 i un 7% més que el primer trimestre del 2018.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats