Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h


Catalunya tanca el 2019 amb un creixement anual de l'1,9% del PIBLa dada indica un alentiment de l'activitat respecte als últims quatre anys


Catalunya va tancar el 2019 amb un PIB de 250.597 milions d'euros, una xifra que suposa un creixement anual de l'1,9%, segons les xifres publicades aquest divendres per l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT). La dada implica un alentiment de l'activitat en comparació amb els últims quatre anys, i està lleugerament per sota de l'estimació per al tancament de l'any d'Espanya (2%) i per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que va ser de l'1,5%. Al quart trimestre, la reducció del creixement va ser encara més intensa, amb un 1,3% respecte al mateix període del 2018. Trimestre a trimestre, entre el tercer i el quart la variació va ser del 0%, tres dècimes menys que al trimestre precedent.

Pel que fa a l'oferta, el principal impuls del creixement el 2019 va estar motivat pel sector serveis, amb un creixement del 2,7%. En canvi, la indústria ja mostrava l'any passat la seva primera taxa negativa (-0,3%) des de l’any 2013, principalment pel deteriorament de l’entorn econòmic internacional.

La construcció també es desaccelera el 2019, reduint el creixement al 2,3% després de mesos de molt impuls, mentre que al sector agrari la caiguda va ser del 3,1%.

Al tancar l'any passat, l'economia ja mostrava signes de desacceleració del consum de les llars (0,9%) i de la formació bruta de capital (3%), de manera que la demanda interna va créixer un 1,6%, nou dècimes menys que l’any anterior.

També van créixer menys les importacions de béns i serveis (1,1%). En canvi, van seguir pujant les exportacions (3,6%), fins i tot superant les xifres del 2018.

L’evolució trimestral mostra un alentiment del creixement del producte interior brut en termes interanuals, que va des del 2,1% del primer trimestre fins a l’1,3% al quart trimestre.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats