Lleida
3-12° C (pluja)
97% 26 km/h


Desconcert entre les empreses sobre com fer el control horari dels treballadorsPimec avisa que l'obligació de fitxar en tots els treballs perjudica la flexibilitat laboral


El registre laboral que obliga a totes les empreses a anotar diariamentelas hores de treball del personal va entrar ahir en vigor i com a conseqüència, van arribar els dubtes per part de les entitats.

Tot i que l'objectiu de la nova normativa és controlar possibles excessos de jornada amb la inclusió de l'horari d'inici i final de la jornada de cada empleat, algunes entitats del territori no estan d'acord perquè "trenca amb la flexibilitat horària de cada dia i amb el model cap a on anem sobre conciliació ", va explicar ahir el president de Pimec Lleida, Jaume Saltó.

A més, ha apuntat que "s'està rebent un nombre elevat de consultes cap a la patronal". Entre les preocupacions de les petites i mitjanes empreses (pimes) que traslladen al col·lectiu professional, saltar va destacar que els empresaris estan inquiets "quan encara no el tenen implantat i una inspecció de treball li demani el registre d'horari i no el tinguin activat des del primer dia ". De fet, no comptar amb aquests registres serà motiu de sanció greu amb multa d'entre 626 i 6.250 euros. Va saltar explicar que la patronal assessora sobre el nou sistema i que s'està treballant per "demanar una moratòria al govern per a aquelles que" demostrin el procés d'implantació encara que no el tinguin des del primer dia ".

D'aquesta manera, Pimec ha posat en marxa una plataforma en línia gratuïta per facilitar a les micro, petites i mitjanes empreses l'aplicació de la nova normativa sobre el registre de l'horari laboral que afectarà tots els treballadors, menys als autònoms, socis de cooperatives i l'alta direcció.

Per la seva banda, la secretària general de la Fecom Lleida, Rosa Armengol, ha explicat que "la mesura es porta treballant en el territori des de fa temps i tenim constància que s'està aplicant tant amb el sistema de llistat manual així com formats més digitals". Igual que Pimec, a la federació, "fem assessorament". Entre els dubtes que reben, Armengol va apuntar al cost addicional i de la incertesa generada cap al sistema digital.

En aquest sentit, la ministra de Treball, Magdalena Valerio va dir durant la jornada d'ahir que les empreses "han esperat a l'últim dia" per abordar el sistema amb el qual van a controlar la jornada dels seus treballadors. Davant d'això, la directora de Relacions Laborals de la CEOE, Rosa Santos, va contestar després de les declaracions de Valerio que "les nostres empreses compleixen, la ministra sap que tot el seu equip ha estat treballant amb nosaltres aquests dos mesos, que hi ha hagut moltes empreses que es han dirigit per transmetre els seus dubtes a través de la CEOE al Ministeri ".

"Les empreses no s'ho han pres seriosament"

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, es va lamentar que les empreses no s ' "han pres seriosament" l'entrada en vigor del registre de jornada, pel que ha assegurat que la Inspecció de Treball "donarà un marge maniobra" abans de començar a sancionar .

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats