Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h


Dos centenars d’interins de llarga durada demanden el seu lloc de treball per “abús de temporalitat”La reclamació la presenten a títol individual treballadors de la Paeria, Diputació, Agricultura, Ensenyament i la Pobla de Segur


Dos centenars de treballadors interins i laborals indefinits no fixes de diverses institucions públiques de Lleida han “demandat el seu lloc de treball” a l’entendre que es comet “frau de llei” i “abús de temporalitat” al no fer-los fixes tot i haver ocupat més de tres anys la seva plaça. Així ho va explicar a aquest diari el delegat de la CGT a la Paeria, Tadeo Calomarde, que afirma que el sindicat ha impulsat aquesta acció a diverses administracions.

La demanda, que es presenta a títol individual i que porten els advocats madrilenys Javier Arauz i Beatriz González, afecta sobretot la Paeria (52) i el Departament d’Agricultura (47). És en aquestes institucions on, de moment, hi ha més persones que l’han tirat endavant. També n’hi ha d’una vintena de treballadors de la Diputació de Lleida, deu de treballadors d’una residència pública de la Pobla de Segur i set de la UdL mentre que el representant de la CGT també vaticina que s’hi podrien sumar aviat membres de la plantilla del Consell Comarcal del Segrià, entre d’altres institucions.

Les 200 demandes presentades als jutjats de Lleida, però, no es podran resoldre fins que hi hagi una resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea al respecte, que segons la CGT serà “prevalent”. I és que tot plegat neix d’una directiva de l’any 1999 que  exigeix que quan s’ocupi una plaça pública durant més de tres anys aquest lloc de treball s’ha de regularitzar. Segons Calomarde es dóna el cas que en alguns casos hi ha gent que està cobrint una plaça de forma interina o temporal durant 13, 14 o 20 anys. Arran de tot plegat, i a partir d’una demanda en aquest sentit presentada a Madrid el 15 de maig del 2019, una jutge va elevar el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Preguntava a través de qüestions prejudicials si és normal “la concatenació de contractes durant un temps indefinit”. I el 15 de maig l’Advocada General de la Unió Europea, que en la majoria dels casos senta càtedra en les decisions judicials posteriors, va reconéixer que en el cas de Madrid hi havia “abús de temporalitat” i apuntava com a solucions una possible sanció si no es regularitzava la situació o fer fixes “de manera automàtica” els demandants. 

En paral·lel, segons explica Calomarde, la UE va dictaminar que els Estats membres estan obligats l’1 de gener del 2021 a rebaixar al 8% la tassa de temporalitat a l’Administració pública. Fruit de tot això, l’exministre Montoro ja va signar un acord amb els sindicats per la convocatòria de concursos-oposició. Tot i això sostenen que en el seu cas no estarien en igualtat de condicions amb concursos de pública concurrència sense que abans es merités la quantitat de temps que fa que ocupen el seu lloc de treball, ja fos amb un concurs de mèrits o amb alguna altra fórmula. És per això que el que es demanda és precisament el “lloc de treball”. En paral·lel també es demana que almenys en el cas que afecta als llocs de treball dels demandants es paralitzin el processos d’oposicions fins que no hi hagi una sentència ferma del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Entenen que serà “prevalent” i que de fallar en el sentit que ells esperen es podria produir una duplicitat de treballadors per una mateixa plaça en el cas que ja s’hagués adjudicat per concurs.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats