Lleida
20-32° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Banc d'Espanya avisa que les exportacions podrien caure un 2,65% en cinc anys en cas de Brexit durEl supervisor bancari espanyol preveu que una sortida abrupta dels britànics redueixi un 0,8% el PIB durant el mateix període


El Banc d'Espanya avisa que un Brexit dur podria reduir el PIB espanyol en un 0,8% en cinc anys, segons les estimacions publicades en un informe fet públic aquest dimarts. En concret, el supervisor bancari espanyol estima que cada any des d'una hipotètica sortida britànica abrupta de la UE fins al 2024 es reduiria el creixement del PIB entre una i dues dècimes. El mateix pronòstic adverteix que la caiguda de les relacions comercials entre l'Estat i Londres seria el principal element que reduiria el creixement, sent responsable del 70% dels efectes en el PIB. En concret, el Banc d'Espanya creu que en un Brexit dur les exportacions espanyoles podrien caure un 2,65%, mentre que les importacions podrien reduir-se en un 1,78%.

També en aquest escenari de Brexit dur, el Banc d'Espanya pronostica que el consum podria baixar un 0,4%, una caiguda de la inversió de l'1,15%, i una baixada de la feina baixés en un 0,77%. Pel que fa als preus, el pronòstic és que baixessin un 0,47%. 

En un escenari d'acord entre la Unió Europea i el Regne Unit, en canvi, el pronòstic del Banc d'Espanya és que l'efecte econòmic en el PIB sigui pràcticament inexistent, d'un 0,02% del PIB en cinc anys. En cas de sortida ordenada però sense acord, una opció entre els dos escenaris anteriors, la reducció del PIB seria de mig punt en cinc anys. 

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea està prevista pel 29 de març i, per ara, el parlament britànic no ha avalat l'acord que van assolir a finals de l'any passat Brussel·les i el govern de Theresa May. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats