Lleida
4/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El preu de venda dels habitatges d’obra nova puja un 30% en un any a la demarcació de LleidaEls constructors atribueixen aquest augment a que ja s’ha venut tot l’estoc de cases edificades abans de la crisi econòmica


Segons dades de l’Associació de Promotors de Catalunya, publicades en l’Estudi de l’oferta d’habitatges de nova construcció a Catalunya, el preu de venda d’habitatges d’obra nova ha augmentat un 30 per cent durant el darrer any a la demarcació de Lleida, situant-se en una mitjana de 186.853 euros per compra. El seu president, Lluís Marsà, atribueix aquest increment en que “ja s’ha acabat de vendre tot l’estoc de cases construïdes abans de la crisi i que no s’havien pogut vendre fins ara”. Aquest increment situa a les comarques de Lleida en línia amb la mitjana de preus de la resta de Catalunya, on ja feia entre un i dos anys que s’havien desfet d’aquest excedent.  També s’ha registrat un encariment del 21 per cent del metre quadrat útil, arribant als 1.948 euros. 

Durant l’any 2019, a tota la demarcació s’hi va registrar una oferta de 83 promocions d’obra nova, un total de 1.597 habitatges, el que suposa un increment del 18,6% respecte l’any passat. De tota aquesta oferta, només el 597 habitatges segueixen disponibles, ja que la resta ja s’ha venut, fins i tot, “sobre plànol”. Marsà considera que aquest fet és una mostra “del bon estat de salut del sector de la construcció a Lleida, tot i que els preus encara estan un 37% per sota dels nivells d’abans de la crisi”. D’aquestes 597 residències que encara estan en oferta, només el 210 estan totalment acabades i la resta, 387, encara es troben en construcció.

Del total d’aquestes 83 promocions, el 86,8% són blocs de pisos, mentre que només el 12% són cases unifamiliars adossades i un reduït 1,2% són cases unifamiliars aïllades. De tots els nous habitatges en oferta, només el 1,3% corresponia a rehabilitacions integrals de pisos o cases, majoritàriament a la ciutat de Lleida. La resta són noves construccions.

També hi ha una tendència a comprar espais més grans: Ara la mitja de la superfície dels habitatges venuts és de 108,3 metres quadrats, quan al 2018 era d’un 17,4 per cent menys.

El mateix estudi de l’Associació de Promotors de Catalunya també fa un incís en les comarques de muntanya de la demarcació de Lleida, sobretot en les zones més turístiques: Pont de Suert, la Seu d’Urgell, Sort, Vielha i Mijaran. Aquí els preus estan per sobre dels de la mitjana de la província lleidatana. La mitja del preu de venda es situa als 243.811€ i el valor del metre quadrat arriba als 2.866 euros. Aquests nivells de les comarques de muntanya distorsionen la mitjana del preu de tota la província, mentre que ciutats com Balaguer o Tàrrega ho fan en sentit invers, ja que la demanda en aquestes zones no és tan alta com a la muntanya o a Lleida ciutat. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats