Lleida
21/34° C (sol)
97% 26 km/h


El sector empresarial exigeix que Lleida o “una part” entri en fase 2 “a mitjans de la setmana que ve”Demanen fer microaïllaments si hi ha rebrot i insten el Govern a “invertir al territori per compensar el mal que s’ha fet”


“Abandonats i enfonsats moralment”. Així és com se senten els empresaris de la demarcació de Lleida amb la no entrada de la regió sanitària a la fase 2 del desconfinament. Després de dos mesos amb les persianes baixades, “moltes botigues no han pogut obrir i no obriran” i per això des de la Cambra de Comerç defensen que cal passar a segona fase la setmana que ve. 

Visiblement preocupat i molest per la gestió que estan fent els representants polítics respecte la crisi econòmica, social i sanitària, Saltó, acompanyat dels tres vicepresidents, va exigir que Lleida passi a la fase 2 “a mitjans de la setmana que ve” i “si no és la regió sencera, una part”. En aquest sentit, des de la Cambra asseguren que “no entenem perquè no hem passat a la fase 2”, ja que consideren que “el sistema sanitari no està col·lapsat i les UCI a Lleida no estan col·lapsades”. Tot i això, asseguren que “en qüestions de salut no ens hi podem posar”. Això sí, des de la Cambra adverteixen que “sense economia, no hi haurà àmbit social” i que “potser ens morirem de gana perquè el drama que ve, és fort”. 

Amb un escenari negre a la vista, Jaume Saltó entén que el pas a la fase 2 s’ha de poder fer per salvar un sector que està “enfonsat moralment” i que se sent “abandonat”. El motiu pel qual defensen que cal canviar de fase és perquè “quan més tardem en fer-ho, més empreses tancaran, hi haurà més aturats i l’economia quedarà més malmesa”. És per això que defensa l’entrada a la següent fase de desconfinament tenint en compte dos eixos bàsics, el primer dels quals és que si hi ha rebrots, es facin microaïllaments però que “no ens afecti a tots, que es tanqui l’espai en concret, l’empresa o la població, i no la regió sanitària sencera”.

Així mateix, el segon eix és una demanda clara a la Generalitat: “Demanem que s’inverteixi en el territori per compensar el mal que s’ha fet” en no passar de fase. Saltó ho explicava mentre recordava que la Conca d’Òdena, que van haver de ser confinats els primers dies per un brot a l’hospital d’Igualada, han rebut ajuts per impulsar l’economia. En aquest sentit, Saltó va matisar que amb aquesta inversió “no parlaria de diners, sinó de sistemes per reactivar l’economia”, en definitiva, “que se’ns ajudi”. A més a més, va assegurar que volen que “en un mes s’anunciïn” els ajuts i que ja han transmès una carta a la Generalitat perquè “entenguin que Lleida és Catalunya”. De fet, en aquest punt, Saltó remarca que es necessita “igualtat i reequilibri territorial”. En la mateixa línia en què es va expressar el president de la Cambra de Comerç de Lleida ho van fer els tres vicepresidents de l’entitat. 

Manal Llaràs, per una banda, va afirmar que “trobem a faltar més contundència des del món polític i unitat d’acció” per fer front a la crisi econòmica provocada arran de la crisi sanitària del coronavirus. De la mateixa manera, Estanislau Grau es preguntava “què entenem quan parlem de salut?” i va remarcar que “necessitem que es reactivi l’economia” perquè sinó “no se’n sortirà”. A més a més, Grau va ressaltar que cal que “es tingui en compte Lleida amb una discriminació positiva”. Per la seva banda, Marc Cerón, va remarcar que moltes empreses de la demarcació són familiars i que “s’estan jugant el seu propi patrimoni”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats