Lleida
-2 / 19° C (sol)
97% 26 km/h


El Suprem determina que el venedor ha de provar falta de guany per eludir la plusvàlua municipalLa sala contenciosa administrativa determina així l'abast d'una sentència del Tribunal Constitucional de febrer de 2017, que va anul·lar l'impost municipal sobre les plusvàlues


El Tribunal Suprem ha determinat que, per eludir el pagament de la plusvàlua municipal al vendre un immoble, és el contribuent el que ha de demostrar amb proves que no hi va haver cap guany amb la transacció.

La sala contenciosa administrativa determina així l'abast d'una sentència del Tribunal Constitucional de febrer de 2017, que va anul·lar l'impost municipal sobre les plusvàlues i que establia que "en cap cas podrà el legislador establir un tribut tenint en compte actes o fets que no siguin exponents d'una riquesa real o potencial".

És a dir, que per al Constitucional no és legal imposar un impost quan no s'ha produït un guany econòmic, i el Suprem considera que el que ha de demostrar que no hi va haver guany patrimonial és el venedor de l'immoble.

Posteriorment, si l'administració ho considera necessari o pertinent, podrà revisar el que s'ha exposat pel venedor i aportar les seves proves, si n'hi ha, que sí hi va haver guany, i en aquest cas és aplicable l'impost.

La sentència, de la qual ha estat ponent Àngel Aguallo, rebutja un recurs de BBVA contra una sentència de la Sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia d'Aragó de setembre de 2017, dictada en un recurs d'apel·lació interposat contra la sentència del jutjat contenciós administratiu 4 de Saragossa al maig de 2016.

En la sentència, el Constitucional anul·lava l'impost municipal sobre les plusvàlues, que en teoria gravava la revalorització dels immobles quan són venuts però, a la pràctica, s'abonava sempre, encara que haguessin perdut valor.

Això suposa que no és legal imposar un impost quan no s'ha produït un guany econòmic.

La taxa es calculava sense tenir en compte si l'immoble havia guanyat o no valor, i generava una "ficció d'increment econòmic" que impedia al particular tota prova en contra.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, té pendent la reforma d'aquest impost, que ha d'adaptar-se a la doctrina fixada pel Tribunal Constitucional.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats