Lleida
15/27° C (sol)
97% 26 km/h


El tancament de Nissan afectarà 11.500 treballadors a Catalunya: ''És l'ERO més gran que ha patit aquest país''La causa de l'expedient és productiva i no econòmica, un fet que, segons El Homrani, demostra que l'empresa és "viable"


L'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per tancar les plantes de Zona Franca, Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixac de Nissan pot afectar 11.500 persones a Catalunya i 16.500 a tot Espanya. "És l'ERO més gran que patit aquest país", ha lamentat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, en una atenció als mitjans. Un cop presentat formalment, la multinacional té 30 dies per negociar l'expedient que inclou 2.525 treballadors d'una plantilla de 3.000. L'afectació indirecta, però, podria ser superior perquè els càlculs de la companyia mostren que el tancament pot fer perillar la feina de més de 9.000 empleats indirectes a Catalunya i 5.000 més a la resta de l'Estat, ha apuntat el conseller.

L'empresa va registrar oficialment un ERO aquest dimarts per causes organitzatives i productives i no econòmiques, un fet que, segons El Homrani, demostra que l'empresa "és viable". "És important situar-ho perquè reforça la posició de totes les administracions, patronals i sindicats que la planta de Nissan a Catalunya és viable", ha explicat. "No estem davant d'una decisió merament econòmica sinó estratègica" de l'aliança Nissan-Renault-Mitsubishi, ha afegit.

El Departament de Treball, com a autoritat laboral, convocarà empresa i treballadors a una mediació la setmana que ve per "buscar alternatives" que garanteixin l'ocupació. El Homrani ha lamentat que el govern espanyol "vagi tard" i hagi incomplert les "promeses" de derogació de la reforma laboral, una normativa que "debilita la igualtat negociadora de les parts i facilita la destrucció d'ocupació".

"Davant la limitació del marc normatiu, l'única via per poder fer front a aquesta situació està lligada al diàleg i a la negociació", ha afirmat. El titular de Treball ha demanat a les dues parts involucrades "bona fe" i "voluntat" per trobar una solució per un centre de treball amb 97 anys d'història i per una empresa que "és viable econòmicament".

Les negociacions de l'ERO tenen una durada màxima de 30 dies però les dues parts poden acordar ampliar el termini de les converses.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats