Lleida
5 / 18° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els autònoms podran deduir-se fins a 26 euros diaris per dietesLa comissió d'ocupació del Congrés aprova per unanimitat la reforma de la Llei del treballador autònom


La comissió d'Ocupació del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous per unanimitat la reforma de la Llei del treballador autònom, que incorpora com a novetat una deducció diària de 26,67 euros per dietes de manutenció. Aquesta esmena s'ha incorporat a darrera hora a proposta d'ERC. La llei s'ha reformat fruit d'una iniciativa del grup de Ciutadans i, després de les negociacions, ha acabat rebent el suport de la resta de formacions. Aquesta nova llei incorpora, entre d'altres, mesures com ampliar la tarifa plana dels 50 euros a un any (fins ara era de sis mesos), reconeix els accidents in-itinere i fa una exempció del 100% de la quota d'autònoms durant un any per a la cura de menors o dependents.

La comissió d'Ocupació del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat la llei de reformes urgents del treball autònom. Aquesta mesura, impulsada per Ciutadans, ha sumat el suport de la resta de grups. Els grups han estat negociant les esmenes presentades per cada partit per arribar a un consens unànime. La darrera esmena s'ha acceptat poques hores abans de la votació i l'ha introduït ERC.

Suposa que els autònoms puguin deduir-se de l'IRPF fins a 26,67 euros diaris en matèria de dietes de manutenció. Això sí, els treballadors hauran de fer els pagament en targeta i sempre a restaurants o cafeteries. D'aquesta manera, quedarà comprovat el dia, el lloc i l'impost d'allò consumit.

Des d'ERC, el diputat Joan Capdevila ha criticat que la reforma proposada per C's és "una llei de pedaços" i que, per això, inicialment es volien abstenir. Ara bé, després que s'hagi acceptat l'esmena sobre les dietes han decidit donar-hi suport. "Si es tracta d'una llei de pedaços, ERC vol introduir-ne un de caràcter universal", ha justificat Capdevila.

Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha defensat les millores que suposa aquesta reforma i ha augurat que servirà per "impulsar la creació d'ocupació i l'activitat econòmica". Aquest grup havia presentat fins a 42 esmenes a la proposta de C's, algunes de les quals s'han incorporat a la proposició de llei mitjançant transacció. Entre elles, destaca l'ampliació de sis a dotze mesos de la tarifa plana de 50 euros o el reconeixement dels accidents 'in-itinere'.

La valoració de la ministra

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha fet una valoració positiva dels acords als què han arribat els grups al Congrés i ha manifestat que les noves mesures serviran per "consolidar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació". "És una llei per a un col·lectiu fonamental de l'economia espanyola, que ara tindrà menys impostos i traves i guanyarà en drets i protecció social", ha manifestat des de la compareixença posterior al Consell de Ministres.

Báñez ha concretat que "la majoria de mesures" es podran aplicar ja a la tornada de l'estiu i que aquelles "de més complexitat tècnica" seran efectives a partir de l'1 de gener.

Les millores de la nova llei

Entre les millores de la nova Llei del treball autònom, s'amplia de sis mesos a un any la tarifa plana de 50 euros per als autònoms, i es podrà tornar a demanar passats dos anys (abans eren cinc). El govern espanyol calcula que aquesta mesura pot beneficiar fins a 350.000 autònoms.

Es reconeix a aquest col·lectiu els accidents in-itinere i se'ls fa una exempció del 100% de la quota d'autònoms durant un any per a la cura de menors o dependents. A més, els treballadors podran donar-se d'alta i baixa per pagar només els dies que hagin treballat i podran canviar fins a quatre cops l'any la seva base de cotització segons els ingressos que tinguin en cada moment.

Aquestes són les principals mesures que contemplarà la nova Llei d'Autònoms que ha aprovat el Congrés per unanimitat i que continuarà el seu tràmit al Senat que li donarà llum verda definitivament al juliol.

1- Els autònoms podran canviar fins a quatre vegades a l'any la seva base de cotització per adequar-la millor als ingressos.

2- Podran donar-se d'alta i baixa en el Règim Especial (RETA) fins a tres vegades a l'any i pagar pels períodes efectivament treballats.

3- Els recàrrecs per retard en el pagament a la Seguretat Social en el primer mes es redueixen del 20% al 10%.

4- S'amplia a un any la tarifa plana de 50 euros per als nous autònoms i poden acollir-s'hi aquells que hagin cessat la seva activitat dos anys abans.

5- La tarifa plana de 50 euros també s'aplicarà a les dones que reprenguin la seva activitat després del període de maternitat.

6- S'estableixen desgravacions de fins a 26,67 euros diaris per les despeses de manutenció que podrien ascendir fins als 48 euros en el cas que el treballador estigui a l'estranger.

7- Els autònoms també podran deduir-se el 30% de la part de les despeses de subministraments (aigua, llum, electricitat o telefonia) atribuïbles a l'activitat econòmica, per al que s'aplicarà un quocient en funció dels metres quadrats de l'habitatge que s'utilitzin per al treball. No contempla però deduccions per ús del transport o vehicle (gasolina).

8- S'estableix una bonificació de 100% de la cotització a la Seguretat Social per als autònoms durant el descans per maternitat, paternitat, adopció etc.

9- S'augmenta fins a 12 anys l'edat de menors a càrrec que dóna dret al reconeixement de la bonificació per conciliació.

10- Es desvincula la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a la base de cotització mínima de cotització dels autònoms societaris.

11- Es permet compatibilitzar el treball autònom amb la percepció del 100% de la pensió si l'autònom té contractat, almenys, a un treballador.

12- Es reconeix l'accident in itinere als autònoms.

13- Hi haurà una exempció del 100% de la quota d'autònoms durant 12 mesos per cura de menors o dependents.

14- Es facilita i permet la contractació als fills discapacitats dels autònoms.

15- S'estudiarà l'accés a la jubilació parcial dels treballadors autònoms i la cotització a temps parcial, així com el concepte d'habitualitat del treball autònom a la Subcomissió del RETA creada al Congrés dels Diputats.

16- Es retornarà l'excés de cotització dels treballadors amb pluriactivitat sense que hagin de sol·licitar-la

17- Els autònoms podran accedir a una formació adaptada a les seves necessitats i es millora la formació en prevenció de riscos laborals.

18- Es crearà el Consell del Treball Autònom i les organitzacions representatives d'aquest col·lectiu participaran en el Consell Econòmic Social (CES) en el termini d'un any.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats