Lleida
3 / 11° C (pluja)
97% 26 km/h


Els contractes per a la campanya d'estiu creixeran un 13,6% a la demarcació de Lleida respecte a la de 2017Els sectors vinculats al turisme, com comerç, transport, hostaleria i oci i entreteniment, a més de l'agricultura, sumen la majoria dels prop de 6.000 contractes previstos.


Randstad, l'empresa líder de recursos humans a Espanya, ha realitzat una anàlisi sobre les previsions de contractació per a la campanya d'estiu de 2018 [1] i ha analitzat la seva evolució en els últims vuit anys. Randstad preveu que la campanya d'estiu d'aquest any abast les 88.000 contractacions a Catalunya, registrant un nou rècord. En concret, durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre, Randstad espera que se signin 88.345 contractes a la regió en els sectors de comerç, hostaleria, transport i entreteniment, fet que suposa un augment del 10,5% respecte a l'any anterior i el 86,2% més que la xifra registrada el 2010 (47.448).

Quan s'analitzen les dades de la dècada, Randstad detecta que, després de superar els 47.000 contractes el 2010 a Catalunya, aquesta xifra va registrar el menor dada de contractacions de tota la sèrie històrica el 2012 (41.937). A partir d'aquí, aquesta xifra va créixer de mica en mica durant els següents sis exercicis fins a superar el 2018 els 88.000 contractes. Durant els últims tres anys, la contractació en la campanya d'estiu a Catalunya ha registrat increments per sobre dels dos dígits.

A nivell nacional, Randstad també preveu que la campanya d'estiu d'aquest any marqui un nou rècord de contractació, superant les 620.000 contractacions durant els mesos de juny, juliol i agost. En concret, les previsions que maneja Randstad estimen que se signin 619.110, fet que suposa un augment del 12% respecte a l'any anterior i gairebé el doble (94,5%) que la xifra registrada el 2010.

La contractació temporal, un pont cap a la contractació indefinida

La contractació en aquesta època de l'any ve motivada, principalment, per diversos sectors vinculats al turisme, com comerç, transport, hostaleria i oci i entreteniment. L'augment d'afluència de turistes, tant nacionals com internacionals, batent nous rècords any rere any, és el principal dinamitzador del mercat laboral en aquesta època de l'any. En aquest sentit, l'estacionalitat d'aquest període fa que la contractació temporal sigui una de les opcions més utilitzades per les empreses, per adaptar-se al increment de la demanda, satisfer les necessitats dels visitants i cobrir les vacances d'alguns professionals. Aquest model de contractació permet a les companyies flexibilitzar les seves plantilles, amb l'objectiu d'augmentar la seva oferta de serveis i adequar-se als pics de treball puntuals.

"La campanya d'estiu, igual que la de Nadal o Setmana Santa, és un moment idoni per a aquells professionals que volen aconseguir el seu primer treball o per a aquells que busquin reincorporar-se de nou al mercat laboral, i el treball temporal és una eina clau en aquests casos ", explica Luis Pérez, director de Relacions Institucionals de Randstad. "Hem de destacar que dos de cada cinc contractes indefinits provenen d'un temporal. A més, aquest tipus de contractacions poden prolongar i augmenten l'ocupabilitat dels candidats de cara a buscar noves oportunitats laborals ", afirma Pérez.

Catalunya creix per sota de la mitjana nacional

Randstad també ha tingut en compte la regió en la qual resideix el professional a l'hora de realitzar les previsions de contractació per a la campanya d'estiu, ja que tot i que totes les comunitats i províncies registren una evolució positiva, amb increments en totes elles , s'aprecien diferències importants en funció de la regió. En aquest sentit, la Rioja és la regió que més creix, amb un 16,3%. A continuació, se situen Balears (15,8%), Castella i Lleó (15,7%) i Navarra (15,1%).

Quan es descendeix a l'àmbit provincial, es detecten diferències més grans, que arriben fins als 20 punts percentuals, sent Sòria (21,6%) la província que més creix i Conca (2,3%) la que menys. Després de Soria, ocupant les quatre primers llocs se situen Lugo (21%), Castelló (20,8%), Valladolid (18,6%) i Guipúscoa (17,5%). En la banda oposada, registrant els menors creixements, amb augments inferiors als dos dígits, es troben 13 províncies, sent Huelva (5,8%), Àvila (5,5%) i Conca (2,3%) les que menys augmenten en l'últim any. En el cas de les províncies catalanes, Girona (16,6%) i Lleida (13,6%) són les que més creixen, seguides de Tarragona (10,4%) i Barcelona (9,1%).

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats