Lleida
15/28° C (sol)
97% 26 km/h


Els empresaris de Lleida veuen el futur condicionat pels rebrotsAlerten de les conseqüències que tindria per a l’economia de Lleida el fet que hi hagi un tercer confinament a la tardor


Els rebrots a les comarques de Lleida han arribat abans del que s’esperaven i, per aquesta raó, el sector empresarial no gosa fer prediccions i admet que el seu futur més immediat estarà molt marcat per la situació sanitària, que pot obligar a aturar l’activitat d’un moment per l’altre.

“Érem conscients que s’augurava un segon confinament de cara a la tardor i tornaríem a tenir alguna aturada econòmica, però l’estiu ens ha agafat desprevinguts”, admet el president de l’Associació d’Empreses Familiars de Lleida, Marc Cerón. Detalla que bona part de la petita empresa de Ponent ha hagut de demanar finançament, aturar l’activitat i han hagut d’afrontar una sèrie de facturació perduda.

Cerón es planteja la possibilitat d’un tercer confinament de cara a la tardor, i explica que, en cas que es doni “els estralls a l’economia seran importants”.

“Tenim inseguretat pel futur, ja que no hi ha cap full de ruta que puguem marcar, no sabem quan hi tornarà a haver brots i els estadis que provocarà en les empreses”, admet Cerón. Coincideix amb el president de l’Associació d’Autònoms de la COELL, Pere Roqué, qui també veu un demà “pendent dels rebrots”.

El president de les empreses familiar de Lleida destaca un futur “especialment negre” per a les empreses del comerç i l’hostaleria, a parer seu les més castigades, i alerta de les dificultats que tindran les empreses amb una economia delicada per continuar amb la seva activitat.

Una de les claus per a Roqué es troba en la “confiança”, tant dels empresaris com dels consumidors, ara per ell “del tot perduda”. “Hi ha manca de confiança per part de l’empresari, que després d’un segon confinament ha perdut la fe i no sap si tornarà a obrir o si es podrà recuperar, i d’altra banda també hi ha una manca de confiança en el client, que es queda a casa i no consumeix”, explica Roqué.

Augura un futur especialment complicat a curt termini, i apunta a un mes d’agost “dur” a Lleida. “Una botiga complicadament tornarà a agafar persones en ple mes d’agost a Lleida, ja que és un més en què sempre baixa l’activitat”, explica Roqué. “Ens costarà molt tornar-nos a aixecar”, conclou Roqué.

 

El finançament de les empreses

Ara per ara, ja hi ha moltes empreses familiars que estan utilitzant els estalvis o el patrimoni familiar per poder tirar endavant, adverteix Cerón.

El president de les empreses familiars també explica que si bé hi ha moltes empreses que han demanat crèdits ICO, “són per un moment puntual”. El problema que presenta aquest tipus de finançament és que els empresaris l’hauran de començar a pagar un any després que els hagi estat concedit, i Cerón admet que en alguns casos, aquest pagament no es podrà fer efectiu. El president de les empreses familiars no confia que la situació econòmica hagi remuntat en un any, i admet que, en aquest sentit, la solució passarà per “concedir més crèdits ICO a les empreses, o bé allargar-ne el termini”.

 

L’empresari vol viure de l’activitat i no dels ajuts

Els ajuts que atorga l’administració pública, de 6,5 milions d’euros per als comerços i negocis del Segrià, són per a Cerón “necessaris”, tot i que “escassos”. Coincideix amb Roqué, qui alerta, però, que l’empresari de Ponent no vol viure dels ajuts, ja que no és una solució a llarg termini. “L’autònom vol viure de la seva activitat, i en aquests moments és molt complicat”, explica Roqué. També són insuficients per a la secretària general de la Fecom, Rosa Armengol, qui explica, a més, que les restriccions també afecten ara la Noguera, de manera que cal fer un replantejament.

Armengol també titlla d’insuficients els ajuts que arriben per part de la Paeria, de 150.000 euros en total, i que segons explica, acaben suposant per als empresaris una subvenció d’entre 900 i 1.200 euros. Un ajut que, a parer seu, suposen uns costos de gestió per a les empreses que gairebé no es compensen amb l’import que finalment se’ls atorga.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats