Lleida
9/19° C (pluja)
97% 26 km/h


Els preus cauen a l’agost un 0,8% a Lleida i CatalunyaL’IPC a Ponent se situa en -1,8 aquest any 2020


Els preus van caure a la demarcació de Lleida un 0,8% a l’agost en taxa interanual, un dècima per sobre del mes anterior, amb la qual cosa l’IPC en el que portem d’any queda en -1,8% a les comarques de Ponent.

El -0,8% de Lleida és el mateix percentatge que a Catalunya i tres dècimes per sobre de la mitjana estatal, que va tenir una caiguda del 0,5% –una dècima menys que el mes anterior, de manera que es modera el descens– a causa de l’encariment de l’electricitat.

Segons l’índex de preus de consum (IPC) que va confirmart ahir divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb l’excepció de les Canàries, els preus van baixar en totes les comunitats autònomes, sobretot a Navarra –amb una caiguda de l’0,9%–, seguida de Catalunya, amb un 0,8%.

Amb la dada d’agost, la inflació encadena cinc mesos de taxes negatives en el conjunt d’Espanya, amb descensos de l’0,7% a l’abril, el 0,9% al maig, el 0,3% al juny i aquest 0,6 % de juliol, en plena pandèmia de Covid en què els preus van tornar a terreny negatiu després de gairebé quatre anys en positiu.

A la moderació d’agost destaca el comportament de l’habitatge, la caiguda de preus es va moderar al 2,7%, a causa de l’encariment de l’electricitat que fa un any s’abaratia.

També va millorar el comportament dels hotels, cafès i restaurants, que va augmentar dues dècimes els seus preus, fins al 0,5%, per l’encariment dels serveis d’allotjament.

Dins el sector del transport, els preus van moderar la seva caiguda al 4,4% per l’encariment dels carburants i lubricants, i l’impuls a l’alça va ser frenat per l’abaratiment del transport aeri de passatgers.

A la baixada dels preus va tirar el sector de l’oci i cultura, on els preus van accelerar el seu descens al 2,1% a causa de l’increment més baix dels paquets turístics.

L’INE també ha publicat els preus dels béns i serveis COVID-19, un indicador creat per analitzar l’evolució dels productes més consumits per les llars durant la pandèmia.

Els béns COVID-19 -que inclouen alimentació, begudes, tabac, neteja o productes farmacèutics- es van encarir un 1,7% a l’agost, una dècima menys, pel menor abaratiment de fruites, i de la llet, formatge i ous.

Els serveis COVID-19 -que inclouen lloguer d’habitatge i garatge, distribució d’aigua, electricitat, gasoil per a calefacció, comissions bancàries o televisió en línia- es van abaratir un 2,1%, vuit dècimes menys que al juliol, per l’encariment de l’electricitat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats