Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els sectors de l’oli i el vi de Lleida temen una caiguda dels preus pels aranzels imposats per TrumpPreveuen un possible colapse dels mercats més propers si les exportacions als Estats Units viuen una caiguda generalitzada


“Bo pel mercat segur que no serà”. Amb aquesta afirmació ho resumia tot el president de la Denominació d’Origen Protegida d’Oli de les Garrigues, Enric Dalmau, que veu amb preocupació la notícia de l’aplicació d’aranzels per part del govern dels Estats Units a productes agroalimentaris europeus amb una especial afectació pel sector de l’oli d’oliva i del vi i el colapse als mercats que pot suposar amb la posterior caiguda de preus. 

L’administració de Donald Trump imposarà tarifes del 25% als productes agraris i del 10% als avions, just després que l’Organització Mundial del Comerç l’autoritzés a fer-ho com a resposta a les subvencions il·legals que la UE ha atorgat al fabricant d’avions Airbus. Això tindrà una especial afectació als sector de com la fruita, els caves, formatges, olis i vins. 

El president de la DOP Garrigues explica que en el cas de le cooperatives d’oli lleidatanes no preocupa tant les exportacions en sí perquè el volum d’oli que es ven a Estats Units “no és massa gran”.  Si que els preocupa que la caiguda de les exportacions cap als Estats Units suposi un colapse dels mercats més propers i que si són importants per la producció lleidatana. “Tota la producció que no vagi cap als EUA s’haurà de recol·locar a mercats europeus i això pot suposar un colapse la seva conseqüent caiguda dels preus”, explica Dalmau.   

Per la seva banda, el responsable d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Antoni Galceran, va remarcar ahir que “és molt difícil de quantificar les repercussions que pot tenir a nivell de demarcació” tot i que reconeix que el que preocupa és que a Itàlia o Grècia no els afecta i això genera una “competència important”. Davant d’aquest escenari, Galceran explica que només hi ha dos escenaris possibles: o bé paga més el consumidor americà o baixa el preu el productor, i “normalment passa el segon”. 

Un dels altres sectors principalment afectats és el del vi, però el president de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné, va matisar que “no ens repercutirà massa perquè el mercat americà per nosaltres no és un mercat tant important”. En aquest sentit, va voler transmetre un missatge de “prudència” perquè “ja veurem si s’aplica i com s’aplica”. 

Resposta clara

Per la seva banda, el president d’ASAJA a Lleida, Pere Roqué, va denunciar que “una vegada més el sector agroalimentari està al punt de mira per decisions polítiques”. És per això que “exigim una resposta clara i concreta a l’Estat”. 

D’altra banda, Afrucat tem que si Anglaterra surt de la Unió Europea el proper 31 d’octubre pugui fixar un acord preferencial amb els Estats Units pel que fa a la importació de fruita, fet que perjudicaria molt a la producció fructícola lleidatana. 

“No està sobre la taula però és un risc i si s’implanta un acord preferencial es podria imposar aranzels a la fruita dolça procedent d’Espanya” va afirmar ahir el director general d’Afrucat, Manel Simón. En aquest sentit, va recordar que el 10% de la fruita de pinyol (préssec i nectarina) que exporta Lleida té com a destí actualment Anglaterra i que el 90% d’aquests productes es consumeixen al Regne Unit provenen de l’Estat espanyol i en gran mesura de les comarques de Lleida. 

De totes maneres, des d’Afrucat es confia en què Anglaterra fixarà un Brèxit que no suposi aranzels per la fruita de pinyol espanyola i que només es tracti de temes administratius de passar per la duana. En aquest sentit, Simón va informar que s’ha ampliat la duana d’Endullesa a Lleida en previsió a les noves directrius que s’imposaran a partir d’ara. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats