Lleida
4/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La CGT ha posat tres denúncies contra Renfe per les vagues durant aquest estiu a LleidaAsseguren que ahir els set maquinistes lleidatans van haver de treballar i Renfe diu complir els “serveis mínims”


El sindicat CGT de Lleida ha interposat tres denúncies contra Renfe davant la Inspecció de Treball, segons ells per una “vulneració del dret a la vaga” en les tres últimes jornades d'aturades que s'han produït aquest estiu.

Durant la jornada de vaga d'ahir, dels 7 maquinistes als quals els corresponia un torn de treball a Lleida, a cap se li va permetre fer vaga. Així ho va explicar un treballador de la companyia i representant del sindicat a la demarcació. Per això, CGT va tornar a presentar una denúncia ahir –la tercera en dos mesos– davant la Inspecció de Treball. D'aquesta manera, haurien presentat tres denúncies per les vagues del 31 de juliol, del 14 d'agost i l'última, la d'ahir. 

Al costat de la jornada d'aturades del passat divendres, aquesta tanca els quatre dies de protesta que s'havien organitzat en tot l'Estat. Totes elles vagues parcials, en dues franges horàries, de les 12.00 hores a les 16.00 hores i de les 20.00 hores a les 00.00 hores. Respecte als serveis mínims, aquests han estat del 40% per a Rodalies, del 78% per als AVE Llarga Distància i del 65% per als Avant. Renfe va xifrar el seguiment de la vaga d'ahir en només un 0,7%, mentre que per als altres dies, mai es va superar, segons l'empresa, el 3%.

David Sáez, representant del sector ferroviari de CGT a Barcelona, va dir sobre això que es tracta d'un intent de la companyia per “impedir el dret a la vaga”. D'aquesta manera, el sindicat va considerar que els serveis mínims establerts van ser “exagerats” i que en la pràctica, en molts casos el 90% de treballadors van rebre una carta de serveis mínims, fent-los treballar. Respecte a les xifres donades ahir per la companyia, Sáez va ser fins i tot més contundent, assegurant que l'empresa “menteix” sobre el seguiment de les aturades. D'aquesta manera, CGT va explicar que la situació dels treballadors de Lleida es va repetir en altres punts de treball per tot l'Estat.

Per part seva, l'empresa es va defensar assegurant que han estat estrictes en el compliment dels serveis mínims. Renfe assegura que la raó per la qual alguns treballadors reben una carta de serveis mínims és perquè ells tenen l'obligació de complir amb els serveis mínims establerts per l'administració. Al mateix temps, també van recordar que CGT és un sindicat “minoritari”, van dir, dins de l'empresa, on existeixen quatre organitzacions de treballadors més, que no van secundar les mobilitzacions.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats