Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/h


La Seguretat Social aplica nova fórmula i revisa 8.500 pensions d'ocupació parcialEs consideren dies naturals des de dilluns passat els dies cotitzats a temps parcial, mentre que fins ara es computaven reduïts en funció de la parcialitat de l'ocupació.


L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ja ha començat a aplicar una nova forma de càlcul en les sol·licituds de pensions per treball a temps parcial i ha anunciat que revisarà 8.500 casos, dels quals al voltant de 2.200 poden incrementar fins a un 4%.

S'han incorporat les indicacions del Tribunal Constitucional que, a principis de juliol, va declarar nul·la la norma per calcular la pensió de jubilació en el treball a temps parcial en considerar-la discriminatòria, informa en un comunicat el Ministeri de Treball.

Es consideren dies naturals des de dilluns passat els dies cotitzats a temps parcial, mentre que fins ara es computaven reduïts en funció de la parcialitat de l'ocupació.

Els nous criteris, explica la font, s'apliquen tant a les noves sol·licituds de pensió que es presentin com a les ja reconegudes i la resolució encara no sigui ferma en via administrativa.

Suposarà revisar d'ofici al voltant de 8.500 de les ja reconegudes i amb resolució no ferma, de les quals prop de 2.200 es poden veure incrementades al voltant d'un 4%, detalla la font.

La resta mantindrà l'import reconegut inicialment, per diferents raons: prop de 3.500 no tindran increment de quantia per haver aconseguit inicialment el 100%; altres 800 no tindran increment perquè la parcialitat de la jornada era del 67% o superior i prop de 2.000 perceben un complement a mínims, que serà absorbit per la pujada.

El Tribunal Constitucional va considerar injustificada la doble penalització que suposava en el dret a la jubilació dels que han treballat a temps parcial l'anterior fórmula de càlcul, vigent des de 1998 i adaptada el 2014.

La forma de computar els dies cotitzats era doblement discriminatòria, segons recull el text, ja que les bases de cotització que es prenen per calcular la pensió dels empleats a temps parcial ja són inferiors a les d'algú que treballa a temps complet.

A més, el Tribunal considera que es produeix una discriminació indirecta per sexe, atès que l'ocupació a temps parcial ho tenen majoritàriament les dones: el 63% de les jubilacions a temps parcial van correspondre a dones i només el 37% a homes 2018.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats