Lleida
4/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La venda de maquinària agrícola a Cuba es dispara el 2019 i ja és el segon mercat després de FrançaEl volum de negoci de Lleida amb el país caribeny es multiplica per disset en sis mesos i passa de 162.178 euros a 2,7 milions


L’exportació de maquinària i subministres agrícoles de Lleida ha crescut un 26,56% durant el primer semestre de l’any 2019 (el volum de negoci ha estat de 36,1 milions d’euros) i són França, Cuba i Portugal els tres països on s’han tancat més vendes. I és especialment el mercat cubà el que ha registrat un augment més notable, que s’ha multiplicat per disset en relació amb el mateix període de l’any passat al passar de 162.178 euros a 2,7 milions.

Fonts de la Cambra de Comerç expliquen que quan fa uns anys es va obrir el mercat cubà, les empreses interessades en comerciar-hi es van haver de registrar al seu Ministeri d’Exteriors. Aquest ens elabora un llistat de proveïdors autoritzats que són els que es poden presentar a les licitacions del Govern (que és el que compra la maquinària i la distribueix posteriorment). El mateix Executiu envia els concursos a les empreses homologades, que després de fer una proposta que inclou producte i preu poden vendre els seus béns i serveis si se’ls selecciona. Tot i això des de la Cambra apunten que acostumen a ser empreses grans que poden aguantar fins a un any vista, que és quan es cobra la maquinària servida. Entre la maquinària venuda al país caribeny figuren talladors de gespa, màquines i aparells per l’avicultura, equipaments de reg i adobs.

A França i Portugal el volum de facturació ha estat similar al de l’any passat si bé amb un notable repunt de vendes al país veí. De fet, de gener a juny del 2018 es va exportar a França maquinària agrícola per valor de 4,3 milions d’euros mentre que en el mateix període d’enguany la facturació ha estat de 5,8 milions. Portugal ha passat dels 2,04 milions de la primera meitat del 2018 als 2,4 d’enguany. A banda de França, Cuba i Portugal, l’exportació de maquinària agrícola reverteix principalment en Itàlia, Sudàfrica, Estats Units, Marroc, Alemanya, Mèxic, Regne Unit, Colòmbia, Egipte i Eslovàquia. De tots aquests països és a Itàlia on més han crescut les vendes, amb un volum de 1,4 milions d’euros més. També han pujat a Alemanya, EEUU i Mèxic mentre que han baixat lleugerament en el cas de Sudàfrica i Marroc tot i figurar com a mercats importants.

La venda d’equipaments ramaders (amb un 703,71%) és la que ha crescut més. Concretament, durant aquest primer semestre del 2019 ha assolit una facturació de 1,6 milions euros enfront dels 132.536 euros que es va registrar en el mateix període de l’any passat. Tot i això és la maquinària per protegir cultius la que encapçala la ràtio de facturació al registrar 16,8 milions d’euros i un 23,83% de creixement en relació amb el mateix període de l’any passat.

La maquinària agrícola, atifells i components marca un volum de negoci de 15,03 milions euros i un augment de facturació del 32,39% respecte al primers sis mesos de l’any passat. L’àmbit que ha experimentat una reducció de facturació respecte al primer semestre de l’any passat és el dels equipaments de reg, que tot i facturar 3,1 milions ha registrat un 8,23% menys de vendes.

França, Itàlia i Portugal van ‘copar’ el podi de transaccions l’any passat

Les dades de la Cambra de Comerç constaten que França, Itàlia i Portugal (aquesta darrera molt frec a frec amb Sudàfrica) van ser els països on es va exportar més maquinària agrícola fabricada a Lleida durant l’any passat. Amb 7,4 milions d’euros, França va encapçalar el llistat d’exportacions, seguida per Itàlia (4,6 milions), Portugal, (3,8) i Sudàfrica (3,7). Al llistat de vendes de l’any passat li segueixen països com Marroc, Equador, Alemanya, Estats Units, Mèxic, Regne Unit, Rússia, Lituània, Rumania, Perú, Xile i Japó.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats