Lleida
18-24° C (pluja)
97% 26 km/h


L’ampliació del permís de paternitat no entrarà en vigor fins l’1 d’abrilEl govern espanyol estableix aquesta data al decret que ha publicat aquest dijous al BOE


L’ampliació del permís de paternitat de 5 a 8 setmanes no entrarà en vigor fins l’1 d’abril, segons consta al text del reial decret que ha publicat aquest dijous el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). L’executiu espanyol endarrereix d’aquesta manera l’activació del nou permís que havia anunciat que entraria en vigor divendres, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ho ha justificat per la necessitat de donar més temps a les empreses perquè s’adaptin al nou permís. Els reials decrets normalment entren en vigor l’endemà de la seva publicació al BOE. De fet, la majoria de les mesures que conté el decret sí que entren en vigor divendres, però una disposició addicional del text que ha publicat el BOE diu que tot allò que té a veure amb el nou permís de paternitat “entrarà en vigor el dia primer del mes següent al de la seva publicació”, és a dir, l’1 d’abril.

El decret permetrà els pares disposin d’un permís remunerat de vuit setmanes aquest 2019 que s’anirà ampliant i arribarà a les 16 setmanes al 2021. Un cop publicat al BOE, el govern espanyol disposa ara de 30 dies per convalidar-lo al Congrés. Haurà de ser a la Diputació Permanent, perquè les Corts estan dissoltes des d’aquest dilluns. 

L'ús de la figura dels decrets per part del govern espanyol ha generat crítiques per part de l'oposició. Aquest dijous la vicepresidenta del govern espanyol ho ha justificat per raons d’urgència i extrema necessitat i ha recordat que el govern de Mariano Rajoy també va utilitzar el decret com a via per accelerar les seves polítiques. A més, ha tornat a acusar PP i Cs d’haver fet filibusterisme amb la seva majoria a la Mesa del Congrés per bloquejar l’acció legislativa del govern espanyol. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats