Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L'atur baixa en 194 persones a les comarques de Lleida durant el juliol i la xifra de desocupats se situa en 17.260Són 687 persones menys que ara fa un any


L'atur ha baixat en 194 persones a les comarques de Lleida durant el juliol, fins a les 17.260 persones, el què representa un descens de l'1,1%, segons ha informat aquest divendres el Ministeri de Treball. Respecte fa un any, el nombre de desocupats va caure en 687 persones, el què va suposar un 3,83% menys.

A Catalunya, va augmentar en 1.558 persones respecte el mes anterior i va situar la xifra de desocupats en 358.830. Es tracta de la dada més baixa en aquest mes des del juliol del 2008, quan aleshores la xifra de desocupats va ser de 321.964 persones, però el primer cop en deu anys que puja durant el juliol. Respecte el juliol de fa un any, les llistes de l'atur compten amb 10.294 inscrits menys, xifra que representa un descens del 2,79%.

El Govern veu un "senyal d'alerta" en l'augment de l'atur el juliol i l'atribueix a la "incertesa" política i econòmica

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha atribuït l'augment de l'atur registrat a Catalunya el juliol a la "incertesa" política i econòmica que considera que hi ha al context espanyol i europeu. "Les incerteses que planen a Europa i al Brexit afecten a una economia tan oberta com la catalana, però també és obvi que li afecta la incertesa que plana al govern d'Espanya", ha explicat Ginesta, tot indicant que les dades d'atur d'aquest mes són un "senyal d'alerta". Així mateix, ha expressat la necessitat de "monitoritzar" el mercat de treball les properes setmanes i arribar a "consens" davant la "inoperància en moltes decisions polítiques que s'haurien de prendre a nivell de l'Estat".

Ginesta ha afirmat que el 0,4% d'augment d'atur registrat a Catalunya aquest juliol respecte al juny significa un "senyal d'alerta" al voltant del comportament del mercat de treball que evidencia la "vulnerabilitat" de l'economia catalana davant les influències del context polític i econòmic exterior i altres elements estructurals del mercat laboral català.

Segons el secretari general de Treball, el creixement d'aquest atur intermensual "entra en contradicció" amb l'alentiment de la reducció d'atur que s'anunciava mesos enrere. "És una dada que no ens satisfà i que és dolenta", ha reblat.

A més, alertant de l'alta contractació temporal que hi ha mercat laboral català, ha informat que aquest juliol s'han signat 353.126 contractes, dels quals només un 11,1% eren indefinits. 

D'altra banda, Ginesta ha apuntat que l'atur registrat aquest juliol té "nom de dona" perquè, tot i que hi ha 380 homes menys aturats en relació al mes passat, l'atur femení ha crescut en 1.938 persones. En aquest sentit, ha atribuït aquesta dada al fet que els sectors on ha crescut l'atur estan "molt feminitzats".

Concretament, l'atur ha augmentat en l'àmbit de l'educació privada, un sector que, segons Ginesta, acostuma a rescindir contractes el juliol. Amb tot, el secretari general de Treball ha explicat que altres anys aquest increment es compensava amb l'"extraordinària" reducció de l'atur en altres àrees, com el comerç o els serveis de menjar i begudes, una davallada que aquest mes no s'hauria produït a causa del context econòmic.

Per sectors, l'atur ha augmentat en agricultura, construcció i serveis, amb 2.200 persones més respecte al juny. Per contra, Ginesta ha remarcat que la indústria ha reduït 175 aturats, fet que demostra que aquest àmbit "no fa vacances el mes d'agost", a diferència d'altres sectors que donen de baixa molts treballadors al juliol.

Així mateix, el secretari general de Treball ha informat que la indústria i la construcció han registrat una reducció interanual per sobre del 5%, mentre que el sector de serveis s'ha quedat en un 1,9%, evidenciant un cert "alentiment". A part, Barcelona és l'únic territori a Catalunya on ha incrementat l'atur aquest juliol, amb un 0,9% més respecte al mes passat. 

Pel que fa a la permanència a l'atur, Ginesta ha destacat que les dades del juliol són "moderadament positives" perquè se segueix reduint, amb uns 2,9 mesos de mitjana. "Aquesta xifra ens fa baixar del llindar que ens preocupa, el de l'atur de llarga durada, situat per sobre dels 12 mesos", ha assegurat.

Quant a l'afiliació mitjana a la Seguretat Social, el secretari general de Treball ha explicat que s'ha incrementat en 12.000 persones respecte al juny i en unes 79.300 en comparació amb l'any passat. Amb tot, ha subratllat que es tracta d'un indicador qualitatiu, però que no informa de quantes persones estan donades d'alta l'últim dia del mes.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats