Lleida
18-35° C (sol)
97% 26 km/h


Les cases passives centren l'edició del 40è aniversari del BBConstrumatEs tracta de construccions que generen una despesa energètica de només un 10% respecte un habitatge convencional gràcies al bon aïllament


ACN Barcelona .- Les cases passives, construccions mediambientalment eficients que només gasten al voltant d'una desena part de l'energia d'un edifici o habitatge convencional, són el gran atractiu de l'edició del BBConstrumat , que aquest dimarts ha obert les portes al pavelló 2 del recinte de Gran Via. Una de les empreses presents a la fira, que enguany celebra el 40è aniversari, és EvoWall, que ofereix cases prefabricades que es poden construir en menys de tres mesos combinant-les amb aquesta construcció passiva. Concretament, disposen d'un aïllament tres vegades superior a l'habitual i una ventilació controlada de la casa que fa que el consum per climatitzar-la sigui mínim, tant a l'hivern com a l'estiu. Al BBConstrumat, també hi ha espai per als mòduls prefabricats que l'Ajuntament de Barcelona instal·larà en solars a partir de finals d'estiu per a les famílies més necessitades i amb lloguers que aniran entre els 180 i els 300 euros, aproximadament, en funció de la superfície.

La fira 21a edició del BBConstrumat ha obert portes aquest dimarts i s'allargarà fins el proper dia 17, tot i que la inauguració oficial serà aquesta tarda amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el ministre de Foment, José Luis Ábalos. La presidenta de la mostra, Ana Vallés, ha assenyalat que el saló girarà sobre tres eixos. El de la modernització a través de la innovació i la digitalització; el suport als agents tradicionals del sector junt amb els nous que s'hi incorporen i la sostenibilitat i l'eficiència. En aquest sentit, la mateixa fira disposa d'una zona comú amb materials geotèxtil i bigues procedents de la Sagrada Família, que seran reutilitzats. En aquest punt, dissenyat per l'arquitecte Josep Ferrando, també s'hi poden trobar algunes de les start-ups participants al saló.

Com a exemple d'ús material sostenible, el gerent adjunt de Fustes Sebastia de Rialp, Sergi Sebastia, ha destacat les qualitats de la fusta i els "beneficis" que se'n poden extreure. Entre d'altres, ha citat que és un material "no conductor, que no transmet ni fred ni calor" i que "és l'únic que s'obté plantant una llavor, tots els altres són processats". Segons ha explicat en declaracions a l'ACN, permet construir habitatges "sans" i que en els darrers temps ha detectat un "interès creixent" per les construccions de fusta. Sebastia ha reivindicat el potencial del sector de la fusta a Catalunya i ha destacat la necessitat que "la gent vegi possibilitats que té aquest material són realment infinites".

Una de les grans atraccions del BBConstrumat d'aquest any són les cases passives, unes construccions que funcionen amb una despesa energètica mínima. Segons el CEO de l'empresa Evowall de Sant Fruitós de Bages, Eloi Tarrés, amb aquest model s'elimina la "hipoteca energètica" i "la gent pot viure consumint molt menys la resta dels pròxims anys". Tarrés ha assegurat que aquest tipus de cases es poden construir en un trimestre però les ha diferenciat dels mòduls prefabricats. De fet, el cost respecte un habitatge tradicional és el mateix i només es diferencia per la qualitat dels acabats.

Tarrés ha comentat, en declaracions a l'ACN, que també ha observat un canvi de mentalitat "espectacular" i que l'interès és "creixent" respecte els darrers anys, especialment amb l'aprovació del recent decret d'autoconsum.

A la fira, també es pot veure un mòdul pilot d'Aprop, que l'Ajuntament de Barcelona instal·larà en solars buits per donar resposta a la manca d'habitatge social i que estarà destinat a les famílies més necessitades. N'hi haurà d'un dormitori i de dos i els preus de lloguer seran socials, d'entre 180 i 300 euros aproximadament, en funció de la superfície. Segons l'assessor d'Innovació Social de l'Ajuntament de Barcelona, Tonet Font, estan pensats per "ocupar temporalment" els solars i evitarà que "la gent hagi de marxar dels seus barris". 

Aquest tipus de construcció –que ja es pot trobar en ciutats om Londres, Copenhagen o Le Havre, entre d'altres- permet que es pugui canviar de lloc amb facilitat. La primera obra començarà a finals de juny a Ciutat Vella i els habitatges estan enllestits en uns dos mesos. Concretament, seran 12 habitatges, dels quals 8 amb un dormitori i quatre amb dos. Durant la segona meitat d'any, l'obra s'estendrà a les Glòries, amb 42 allotjaments més, i posteriorment a La Bordeta, fins arribar als deu districtes de la ciutat. Els terminis, però, poden quedar condicionats per la formació del govern municipal resultant de les eleccions.

A banda, l’oferta de BBConstrumat es vertebra al voltant de quatre grans espais temàtics: el Future Arena, un espai de 2.000 metres quadrats dedicats a la innovació i als projectes més disruptius; Industry Arena; el Talks Arena, amb les intervencions del crític italià Mario Carpo o l'arquitecte britànic i professor de Harvard, Neil Leach, i el Meetings Arena, zona dedicada a les reunions, a les conferències i a l'assessorament per accedir als mercats internacionals.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats