Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h


L'Eurocambra reclama un ''paquet massiu de recuperació'' de 2 bilions d'euros basat ''principalment en ajudes''Els cinc principals grups amenacen de bloquejar qualsevol pla que no financi "adequadament" a la recuperació


L'Eurocambra reclama un "paquet massiu de recuperació" de 2 bilions d'euros per finançar el rellançament de l'economia europea després de la crisi causada per la covid-19. Amb 505 vots a favor, 119 en contra i 69 abstencions, la cambra ha donat llum verda a una resolució que ja havia estat pactada per populars, socialistes, liberals, ultraconservadors i ecologistes -els principals cinc grups de l'Eurocambra- i que demana un fons de reconstrucció, amb préstecs i "principalment ajudes", que estigui finançat per emissió de deute a través del pressupost europeu per als pròxims set anys, que entri en vigor "tan aviat com sigui possible aquest any" i que els interessos del deute es paguin amb recursos propis derivats de nous impostos propis.

En el text, els cinc principals grups de l'Eurocambra reclamen un pla econòmic "ambiciós" per rellançar l'economia i amenacen de bloquejar qualsevol proposta que no proporcioni el finançament "adequat" a la recuperació i que no tingui prou participació de la cambra.

"Avisem la Comissió sobre qualsevol temptació de construir instruments pressupostaris sense participació parlamentària i d'escapar de la supervisió democràtica", apunta la resolució, que insisteix que l'Eurocambra està "preparada per refusar qualsevol proposta" que es faci sense la seva participació, que inclogui "titulars enganyosos" o que no prevegi nous recursos propis.

"La credibilitat de la Unió està en joc", avisen els eurodiputats, que alerten que si no s'accepta la creació de nous recursos propis que assegurin la viabilitat del pressupost serà "inevitable que els estats hagin d'incrementar les seves contribucions".

"Estem disposats a considerar el manteniment de les contribucions dels estats membres al nivell nominal actual a canvi de l'establiment de nous recursos propis que no només paguin els interessos i les principals amortitzacions de les emissions, sinó que també finançaran un pressupost ambiciós", apunta la resolució.

"Recorden la necessitat de preservar la credibilitat de la Unió i avisem la Comissió sobre l'ús de bruixeria financera i multiplicadors dubtosos que facin publicitat de xifres ambicioses. Alertem que titulars amb xifres d'inversions que s'han de mobilitzar no constitueixin, i no poden ser presentades com a tal, un volum genuí del fons de recuperació i transformació", indica la resolució.

Finalment, en el text els principals grups de l'Eurocambra alerten de la necessitat d'un fons "ambiciós" davant el risc que la crisi creï "distorsions" en el mercat únic. "La crisi està afectant especialment grups vulnerables i augmentant les desigualtats, la pobresa, l'atur i les diferencies socials, així com també minvant els estàndards socials i de treball a Europa", alerten.

El Partit Popular Europeu, els socialistes europeus, els liberals de Renovar Europa, els Verds/ALE i els ultraconservadors del grup Conservadors i Reformistes Europeus han donat suport a la resolució. Malgrat que l'Esquerra Unitària no subscriu el text, els eurodiputats d'Unidas Podemos s'han desmarcat del seu grup i han votat a favor de la resolució en considerar que és una proposta prou "ambiciosa".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats