Lleida
4/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L'investigador Oriol Mitjà insta a ajornar el Mobile si es vol assolir el ''risc zero'' de contagi del coronavirusAvisa que amb l'arribada d'una única persona infectada hi hauria una probabilitat del 20% de causar un brot


L'investigador Oriol Mitjà assegura que l'única manera d'assolir el "risc zero" de contagi del coronavirus al Mobile World Congress és ajornant el congrés "uns mesos", segons ha explicat en declaracions a l'ACN. "Una sola introducció tindria una probabilitat d'entre el 20% i el 30% de causar un brot", ha avisat l'investigador. Mitjà, professor de malalties infeccioses i salut global, recorda que la infecció és lleu i té una taxa de mortalitat de només el 0,2% fora de la Xina, semblant a la grip epidèmica. Per contra, el virus és molt contagiós i es pot propagar fàcilment si no es prenen les mesures preventives adequades. Si es fa, assegura, seria "raonable" mantenir el congrés tot i que caldria aclarir qui hauria d'assumir aquests costos.

Mitjà ha obert el debat a les xarxes socials, amb un fil a Twitter on ha alertat que entorns "confinats i abarrotats" com ara una conferència són "ideals" per a la transmissió de virus respiratoris, i un cop s'ha produït un cas, "és gairebé impossible aconseguir el control mitjançant la recerca de contactes".

En aquest sentit, insisteix que el cost d'ajornar o renunciar al Mobile és inferior al d'haver de controlar una "potencial epidèmia". "Per cert, qui pagaria les despeses del control de l'epidèmia? GSMA o l'ICS?", s'ha preguntat l'investigador. Segons Mitjà, l'Ajuntament de Barcelona i el Mobile han de buscar l'assessorament d'experts per prendre la decisió.

"No hi ha una decisió correcta o incorrecta però si que cal considerar els riscos i decidir basant-se en el risc i no en la por o l'alarma social", ha explicat l'investigador. Aquests riscos, detalla, depenen de si hi ha més casos nous a la Xina –actualment en són 4.000 nous cada dia– i de quants viatgers aterrin al país.

"En el cas del Mobile, amb un 10% de participants xinesos, no és impensable imaginar que almenys una persona pugui ser infecciosa", detalla. En cas que això passi, els models matemàtics sobre aquesta malaltia indiquen que amb una única persona, les possibilitats de provocar un brot són del 20%. Amb tres, les probabilitats serien ja del 50%.

Amb l'ajornament del MWC, les previsions són que el brot a la Xina "minvi" gràcies a les mesures de control que s'estan impulsant i que a partir del mes de març hi hagi una "desacceleració" de la seva expansió: "Hi ha molta incertesa, però si el Mobile s'aplacés uns mesos és possible que no hi hagués tants casos en origen que poguessin venir"

 

Una malaltia lleu

Amb tot, Mitjà recorda que el coronavirus és una malaltia respiratòria lleu, com la grip, i que afecta de manera més virulenta les persones més febles, com les persones grans o que acumulen altres patologies. "Individualment no t'has de preocupar però a escala global l'objectiu de salut pública és intentar que no es propagui per tot el món", explica.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats