Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Lleida només atreu el 2% de la inversió estrangera a Catalunya, que en un 85% arriba a BarcelonaLa demarcació té 107 empreses de capital d’altres països, un creixement notable des de l’any 2014, quan en tenia 59


La demarcació de Lleida compta amb 107 empreses constituïdes amb capital estranger, una xifra que representa el 2% del total de la inversió estrangera a Catalunya i que des de Invest in Lleida treballen per augmentar.

El consorci GLOBALleida, a través de la seva oficina Invest in Lleida, treballa per a atreure inversió estrangera a les terres de Ponent. El repte no és fàcil, perquè la demarcació competeix amb l’àrea metropolitana de Barcelona, un pols d’atracció de capital internacional que monopolitza 85% de la inversió estrangera a Catalunya. Josep Maria Barrufet, d’Invest in Lleida, és realista, “el capital tria on anar i sovint l’opció preferencial es Barcelona”. No obstant això, el nombre d’empreses estrangeres que s’han instal·lat a Lleida ha augmentat en els darrers anys.

Si bé el 2014 la demarcació tenia 59 empreses d’aquest tipus, actualment en son 107. Barrufet explica que en el cas de Ponent la via d’arribada més habitual del capital són les adjudicacions, és a dir, quan una empresa de fora es fa amb més del 50% del capital d’una companyia local. Sobre els països d’origen d’aquests diners, els més destacats són França, Andorra, Alemanya, els Països Baixos, els Estats Units, Japó, Regne Unit, Andorra, Malta i Bèlgica. Europa és l’àrea d’origen més important d’aquest capital, ja que 3 de cada 4 empreses estrangeres a Catalunya són europees, encara que en els darrers anys, Orient Mitjà ha agafat una rellevància creixent.

Des del 2016 la presència d’empreses d’aquella zona ha augmentat en un 60% a Catalunya. Un exemple en seria l’empresa Al Dahra Fagavi, fruit d’una fusió entre el grup Gaset, dedicat als farratges i una companyia dels EAU (Emirats Àrabs Units). En el cas de Lleida la majoria d’aquestes són empreses manufactureres (el 35,4%), ja que són les que generen més valor econòmic encara que siguin menys nombroses. Igualment, des d’Invest in Lleida destaquen que una bona part d’aquestes estan vinculades al sector de l’agricultura, donada la naturalesa de la demarcació.

Invest in Lleida és una oficina del consorci GLOBALleida. Aquest és un projecte format per diferents institucions que té l’objectiu de promocionar l’activitat econòmica al territori. Dins d’això, per a ‘vendre’ Lleida a l’exterior l’abril passat es va crear Invest in Lleida, que “acompanya” les empreses que es vulguin instal·lar a Ponent. Aquesta oficina però treballa amb col·laboració amb l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), un organisme de la Generalitat. A través d’ACCIÓ –que té una delegació a la ciutat– es posen en contacte amb aquelles persones que estan interessades a constituir-se al territori. Fet això, el que fa aquesta oficina és “acompanyar” l’interessat en el procés. Els ajuden a trobar un polígon industrial adequat a les seves necessitats o els faciliten una “agilització” dels tràmits per a establir-se. 

Al mateix temps, també fan ‘campanya’ arreu, una tasca però que es fa a través de les delegacions d’ACCIÓ a l’exterior. Respecte a la resta de Catalunya,  sovint posen en relleu ‘la ubicació estratègica de Lleida’, fronterera entre Espanya i França, alhora de ‘vendre-la’ a l’exterior.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats