Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h


Més de 300.000 autònoms hauran de tancar el negoci i el 92% preveu pèrdues a finals d'any, segons un baròmetre d'ATAEl 70% dels empresaris autònoms que han fet un ERTO assegura que no podrà mantenir la plantilla durant sis mesos


Més de 300.000 autònoms no superaran la crisi econòmica que provocarà la pandèmia de la covid-19 i tancaran el negoci a l'Estat, alerta un baròmetre elaborat per l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA). L'enquesta, que s'ha realitzat a 3.077 treballadors per compte propi entre el 15 i el 16 de maig, posa de manifest que el 60% del col·lectiu ja ha tornat a treballar tot i que la gran majoria ho fan amb dificultats i amb "poca confiança amb el futur", ha dit el president de l'associació, Lorenzo Amor. El 92,2% preveu acabar l'any amb pèrdues i aproximadament la meitat calcula una disminució superior al 60% de la facturació. El 40,1% dels enquestats asseguren que seguiran amb l'activitat però dubten si podran aguantar fins a finals d'any.

Més de la meitat d'autònoms amb treballadors a càrrec ha presentat un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), un 70% dels quals creuen que no podran mantenir tots els llocs de treball durant sis mesos, és a dir, no podrien complir la condició de salvaguardar l'ocupació que es demanava per estalviar-se les cotitzacions socials dels treballadors en els expedients temporals de força major. El president d'ATA ha afirmat en una roda de premsa que serà "molt complicat" pels autònoms ocupadors no acomiadar ningú amb les caigudes d'activitat que preveuen.

En general, els resultats de l'informe mostren que un de cada tres autònoms pensa que no podrà mantenir tota la plantilla en els propers mesos i només un 0,7% creu que podrà augmentar-la. De moment, el 16,6% dels autònoms amb treballadors a càrrec ja s'ha vist obligat a acomiadar algú.

Els préstecs avalats per l'Institut de Crèdit Oficial han arribat a la meitat dels autònoms que els han sol·licitat, però més de 200.000 peticions han estat denegades i uns 300.000 encara estan pendents de rebre una resposta, segons s'extreu de les contestacions dels enquestats. Per ajudar a reactivar el teixit empresarial, ATA ha instat el govern a augmentar de cop les línies d'avals fins a la quantitat promesta un cop decretat l'estat d'alarma. "Ha arribat el moment de posar a disposició els 100.000 milions, ja fa dos mesos i el crèdit només ha arribat a 400.000 autònoms i la demanda és molt superior", ha dit Amor. "El crèdit és la principal vacuna que pot salvar moltes activitats empresarials", ha afegit.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats